Afbeelding
Gerard Meijeringh

Sportclubs in coronatijd: Deel 1: De Deltaruiters

· leestijd 2 minuten Sport

(door Gerard Meijeringh)

IJSSELMUIDEN - Door de jaren heen hadden sportverenigingen te maken met vertrouwde uitdagingen, kansen, zorgen en tegenvallers, maar door het coronavirus is alles anders. De impact is enorm. In de serie ‘Sportclubs in coronatijd’ maakt De Brug een tocht langs verschillende verenigingen om polshoogte te nemen.

2020 had een prachtig jaar moeten worden voor de Deltaruiters. In februari verhuisde de paardensportvereniging uit IJsselmuiden naar de nieuwe manege aan de Parallelweg en kon het dikke dossier over de verhuizing eindelijk worden afgesloten.

Geen officiële opening

Maar toen kwam de coronacrisis en werd alles anders. Er ging een streep door de officiële opening van de manege. Op 3 april zouden de clubkampioenschappen worden verreden in de nieuwe manege. Een dag later stond de officiële opening gepland voor leden en genodigden, samen met een open dag. Maar alles werd geschrapt. “We hebben er veel werk voor gedaan. Je leeft er echt naar toe. Na bijna een jaar bouwen kun je het resultaat niet laten zien. Dat is wel een beetje jammer’, vertelt penningmeester Carlijn Koersen van de Deltaruiters.

Geen evenementen

De leden van de Deltaruiters konden de afgelopen weken nog wel individueel rijden. “De manege is niet dichtgeweest. Paarden en pony’s hebben beweging nodig”, aldus Koersen. Daarnaast is het binnenseizoen afgelopen en moet het buitenseizoen nog van start gaan. Daardoor heeft de vereniging minder last van de strenge maatregelen tegen het coronavirus. “Maar we hebben wel geïnvesteerd in de nieuwe manege. Dan moeten we ook weer geld binnenkrijgen”, zegt Deltaruiters-voorzitter Egbert Henniphof. Hij doelt op de maatregel dat evenementen tot september niet zijn toegestaan. De Deltaruiters had de manege verhuurd voor verschillende evenementen, maar die zijn geschrapt. En dat kost geld. Financiël gezien is er voor de Deltaruiters voorlopig nog weinig aan de hand. “Maar we lopen wel kantineomzet mis. We moeten het hebben van concoursen. Dat zorgt voor reuring”, aldus Koersen. Voordeel is wel dat de vereniging op de nieuwe locatie veel minder geld kwijt is aan energiekosten. De manege wordt verwarmd via aardwarmte en er komen nog zonnepanelen.

Prachtige accommodatie

In de nieuwe manege heeft de Deltaruiters de beschikking over een grote bak van 70 bij 35 vierkante meter en een bak van 55 bij 25. Samen met de Kroonmenners is buiten een bak van 40 bij 100 gerealiseerd. De nieuwe manege kan worden gezien als een aanwinst voor de paardensport in deze regio. De afmetingen van de grote bak zijn bijvoorbeeld net zo groot als die van het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo. Er zijn niet veel verenigingen in deze regio met een dergelijke sportvoorziening. Met zo’n nieuwe voorziening is het zuur dat ineens alles anders is. “We waren er helemaal klaar voor om wedstrijden te organiseren”, aldus Koersen.

1,5 meter-economie

Voorlopig zit de vereniging in de wachtkamer, hopend op versoepeling van de maatregelen. Het invullen van de 1,5 meter-economie bij wedstrijden en/of evenementen in de manege zien de twee bestuursleden niet zitten. “Dat is bij ons niet mogelijk. Zoveel mensen per vierkante meter. Dat is bij ons bijna niet te doen. Je kunt een bepaald aantal mensen toelaten in de kantine, bijvoorbeeld maximaal vijftig. Maar dan heb je niet veel kantineopbrengen, maar wel de kosten. Maar we blijven hoopvol. Dat moet gewoon”, aldus Koersen. Beide bestuursleden benadrukken wel dat het allemaal niet te lang moet gaan duren. Hoe langer het duurt, hoe moeilijker het wordt? “Precies, maar dat geldt natuurlijk voor iedereen”, besluit Koersen.

Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 17 uur geleden
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 22 uur geleden