Twee jaar geleden stond mevrouw De Kleine ook al in de krant toen ze 100 werd. Toen is deze foto genomen.
Twee jaar geleden stond mevrouw De Kleine ook al in de krant toen ze 100 werd. Toen is deze foto genomen. Archieffoto.

Coronavirus krijgt 102-jarige Kampenaar niet klein

· leestijd 1 minuut Algemeen

(Door Niek Teune)
KAMPEN – Johanna (Jo) de Kleine – De Munnik (102) mag vanuit haar appartement de gang weer op van Woonzorgcentrum Margaretha. De familie vreesde de afgelopen weken voor haar leven toen ze besmet was geraakt met het coronavirus. Mevrouw De Kleine moest in isolatie, maar overleefde het. Ze is naar eigen zeggen nog een beetje duizelig, maar verder gaat het goed met haar.

Mevrouw De Kleine kampte begin april met koorts. Ze had weinig eetlust en was moe. Alles wees erop dat ze besmet was geraakt met het coronavirus. Op 17 april werd de vrees van de familie werkelijkheid. Zoon Wim de Kleine werd gebeld door de GGD. “Mijn moeder was positief getest. Wij schrokken enorm, want het was de vraag of ze het zou overleven. Het is heel bijzonder dat ze nu weer beter is, want er is ook meer dan genoeg verdriet in Kampen.”

Nadat bij mevrouw De Kleine het coronavirus was vastgesteld, volgde een tijd van isolatie in haar eigen appartement. Het personeel van Margaretha kwam haar verzorgen met een schort voor en een mondkapje en bril op. Mevrouw De Kleine lag tijdens haar ziekte bijna onafgebroken op bed. “Nee, het was niet leuk. Ziekte is natuurlijk nooit leuk. Eten kon ik niet goed, nee.”

De 102-jarige is inmiddels weer helemaal genezen. Mevrouw de Kleine laat weten dat ze nog een beetje duizelig is, maar dat het verder wel goed met haar gaat. “Niemand mocht komen toen ik ziek was, maar nu ook nog niet. Alleen zijn valt ook niet mee. Daarom heb ik vaak de televisie aan, dan heb je toch een beetje lawaai in huis. Ik hoop dat alles snel weer gewoon is.”