Afbeelding

Waarschuwing voor digitaal kinderlokken

· leestijd 1 minuut Algemeen

Om tieners te waarschuwen voor de gevaren van digitaal kinderlokken (oftewel grooming), startte AMBER Alert op de dag van het vermiste kind (25 mei) een preventiecampagne. "Het is belangrijk dat kinderen leren alert te zijn", zegt Lidewijde van Lier van het landelijk programma Zeden.

Bepaalde berichten op internet kunnen zo onschuldig lijken, maar de gevolgen kunnen erg naar zijn. "Zo’n groomer gaat soms zo geslepen te werk, dat het moeilijk is hen te herkennen. Juist daarom is het goed dat kinderen weten wat ze online beter wel of juist niet kunnen doen. Op die manier kunnen zij zichzelf beschermen en is het lastiger voor de groomer om toe te slaan", zegt Lidewijde.Onder de naam #GeefJezelfNietBloot is een filmpje gemaakt waarin tieners simpele, maar belangrijke tips krijgen. Deze tips zijn mede door (zeden)specialisten van de politie opgesteld. Bekijk het preventiefilmpje hier https://www.amberalert.nl/geefjezelfnietbloot

Online is niet alles wat het lijkt

Grooming leidt zelden tot een vermissing. Maar het gebeurt, dat bleek ook verleden jaar. Toen werd een AMBER Alert verstuurd voor een 12-jarig meisje dat het slachtoffer werd van digitaal kinderlokken. Lidewijde: "Op het internet kan iedereen zich anders voordoen, ook personen met verkeerde bedoelingen. Vaak doen ze zich voor als een leeftijdgenoot en gaan zo op zoek naar een slachtoffer. Dit gebeurt via sociale netwerksites of chatprogramma’s, maar ook via online games."

Seksueel getint

Voordat er een echte ontmoeting plaatsvindt, is er online veel contact tussen groomer en kind. Denk hierbij aan mailen, maar ook aan seksueel getinte chats en het laten verrichten van seksuele handelingen voor een webcam. "Deze dingen kunnen vervolgens als chantagemiddel worden gebruikt om een minderjarige tot verdergaande seksuele handelingen of zelfs een ontmoeting te dwingen. Ervoor zorgen dat kinderen niet in de val worden gelokt door mensen met slechte bedoelingen is dus erg belangrijk", aldus Lidewijde.

#GeefJezelfNietBloot

De campagne #GeefJezelfNietBloot is het gevolg van een samenwerking tussen AMBER Alert, de Nederlandse politie en de Europese politiegroep voor vermiste personen. Het is onderdeel van een internationale preventiecampagne die in meer dan twintig landen loopt.

Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 19 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 28 mrt, 09:00
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 28 mrt, 08:17
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen 28 mrt, 08:00