Afbeelding

Kamper Ambassadeur over Het hertenkamp

· leestijd 2 minuten Algemeen

Kampenaar Margriet Vonno-Landman vertrok in augustus 2017 als ambassadeur voor Nederland naar Singapore. In De Brug doet zij periodiek verslag van haar belevenissen.

Als kind woonde ik vlak bij het hertenkamp. Ik was er dus bijna elke dag. Om de herten te zien en dan vooral de pasgeboren babyhertjes die schuilden in het hoge gras. Om de groep enorm lawaaierige eenden en ganzen te horen en geitjes te voeren met etensresten. Het is een dierbare herinnering van een heerlijke kindertijd in Kampen.

In deze Corona tijd zitten wij nu in Singapore verplicht thuis. Het is strenger dan in Kampen. We mogen enkel naar buiten voor noodzakelijke boodschappen. Bouwwerkzaamheden zijn stilgelegd, alleen supermarkten en bakkers zijn open en de scholen zijn dicht. De stad is tot stilstand gekomen.

Wat mij het meeste opvalt is de stilte. Of beter gezegd: het wegvallen van de stadsgeluiden. Geen lawaai meer van constructiewerkzaamheden, van vlieg- en autoverkeer of van bladblazers. Op de achtergrond hoorde ik wel de vogels rondom ons huis, maar dat viel niet zo op. Nu is alles omgedraaid. Ik luister ongestoord naar een concert van vogels die af en toe worden bijgevallen door andere dieren.

Het voelt nu een beetje als een eigen hertenkamp om de hoek, maar dan een tropische variant. Wat hoor en zie ik nu? Overdag de Chinese wielewaal, de groenstaartglansspreeuw, een familie van kaketoes en een koppel neushoornvogels. 's Avonds en 's nachts de sprinkhanen en de vleermuizen, de monitorhagedissen en de slangen die door de bladeren kruipen.

De Chinese wielewaal zingt prachtig. Die kan concurreren met de merels in Nederland. Kaketoes zijn vooral heel luidruchtig en opereren altijd in een grote familiegroep. Ze morsen veel als ze de zaden van de stervruchtboom opeten die in onze tuin staat. Dat is hun lievelingseten. De imposante neushoornvogels zie ik ook graag onze tuin bezoeken. Net als zwanen vormen die een paar voor het leven. Ze zijn heel zorgzaam voor elkaar en leven het liefst hoog in de boom.

Voor slangen ben ik niet bang. Ik ben wel voorzichtig, want er zijn ook giftige slangen in de tuin. Slangen houden niet van vulkanische as. Als je dat strooit dan komen ze niet verder. Op deze manier delen wij onze plek met de slangen en dat gaat wonderbaarlijk goed.

Als je om het hertenkamp loopt dan is dat niet gevaarlijk maar wel heel leuk. En inmiddels is er ook de Kamper kinderboerderij Cantecleer. Ik hoop dat u daar snel weer naar toe kunt. Het was de favoriete plek in Kampen van mijn dochter als ze op bezoek kwam bij opa en oma. Zo veel dieren die je mocht aanraken en zo veel om te leren. Ik vind het inderdaad de leukste kinderboerderij van Nederland. Als ik weer terug naar Kampen kan, dan ga ik daar zeker langs en ook weer naar het hertenkamp. En tot die tijd geniet ik van mijn tropische variant.

Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 6 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen 17 uur geleden
Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen 18 uur geleden
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen 27 mrt, 23:23
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57