Afbeelding
Herman IJssel

Raadspraat CDA: Samen krijg je het voor elkaar

· leestijd 1 minuut Algemeen

De afgelopen week konden we er weer wat meer op uit. Het blijft natuurlijk een bizarre tijd, met beperkingen en zaken die niet normaal zijn. Ook de anderhalve meter is nog steeds van kracht. Het is van belang dat we rekening blijven houden met elkaar en voorkomen dat er een tweede golf van het virus komt. Daarom is het belangrijk dat wij met verstand genieten van er weer een beetje op uit. Alleen samen krijgen we corona onder controle.

Verenigingen en Vrijwilligers

Verschillende sportverenigingen zijn weer begonnen met buitensporten. Het CDA is blij dat verenigingen weer de mogelijkheden hebben gekregen om hun activiteiten op te starten. Wethouder Geert Meijering bezocht de afgelopen tijd verschillende sportverenigingen en sporters. Hoe verschillend ook, de overeenkomst is dat iedereen weer blij is samen te kunnen trainen. Dat merk ik zelf bij voetbalvereniging ’s-Heerenbroek. Zij stonden op de drempel van hun eerste kampioenschap ooit, maar de competitie kon niet uitgespeeld worden. Inmiddels wordt er ook in ’s-Heerenbroek weer volop buiten getraind door de jeugd, onder begeleiding van enthousiaste vrijwilligers.

Maar nog lang niet iedereen kan zijn of haar hobby weer uitoefenen. Zo is het voor de muziekverenigingen nog even afwachten wanneer zij weer kunnen starten met repeteren. Het CDA hoopt dat dit spoedig weer op een verantwoorde manier mogelijk is.

Horeca en Sportcentra

Het CDA wil graag complimenten geven aan de horecaondernemers in de gemeente Kampen. Er is door hen hard gewerkt om bezoekers gastvrij en verantwoord te kunnen ontvangen. Het CDA is blij met het geboden perspectief aan horeca en contactberoepen. Wij zijn voorzichtig optimistisch over kansen voor de sportscholen. Het lijkt erop dat zij per 1 juli hun deuren weer mogen openen.

In de bijdrage die ik in november 2019 schreef, riep ik op om lokale ondernemers te steunen. Immers, “wat uw eigen dorp u biedt, koop dat in den vreemde niet’. Dat is in deze tijd nog belangrijker geworden. De ondernemers van Kampen hebben uw steun nodig!

Dorpshuizen

Het herstarten geldt helaas nog niet voor activiteiten in de dorpshuizen (en wijkcentra). Vanaf half maart is er niets meer te doen in deze gebouwen. Sommige kleinschalige activiteiten starten de komende weken of na de zomervakantie weer op. Het is ook voor dorpshuizen mogelijk om gebruik te maken van steunmaatregelen van de overheid. Dit verzacht de financiële pijn, maar lijkt niet voldoende om zonder kleerscheuren het jaar door te komen. Mooi dat er vanuit de Overijsselse vereniging voor Krachtige Kernen overleg is met gedeputeerde Roy de Witte (o.a. financiële gevolgen coronacrisis) en er wordt meegedacht over het opstarten van activiteiten in de dorpshuizen.

Samen krijg je het voor elkaar.