Afbeelding
Sven Timman

Grootse manifestatie Hollandsche Zeilvloot

· leestijd 3 minuten Algemeen

Na de lancering van de petitie Red de Hollandsche Zeilvloot is er op 9 juni een manifestatie waarbij circa 175 historische schepen uit alle windrichtingen aandacht willen vragen voor de Hollandsche Zeilvloot. Het gaat om een initiatief vanuit de schippers zelf.

Door de gevolgen van de corona-crisis is een noodfonds voor de branche noodzakelijk, zodat maatwerk maatregelen kunnen worden geleverd aan de ondernemers. Het tweede pakket generieke maatregelen is ontoereikend om te voorkomen dat veel historische schepen er straks niet meer zullen zijn als gevolg van faillissementen. De schippers van de Hollandsche Zeilvloot geven zich echter niet zomaar gewonnen. Hun grootste passie is het in de vaart houden van de vloot zodat zij hun gasten ook in de toekomst kunnen laten genieten van een bijzondere en duurzame manier van vakantie vieren in eigen land. Met zowel de petitie als de manifestatie zetten de schippers uit de vloot de brief, die door de BBZ reeds naar de minister is verstuurd, kracht bij.

Maatwerk nodig

De generieke hulpmaatregelen die door de regering zijn opgetuigd zullen voor de schippers uiteindelijk niet toereikend zijn. Joost Martijn, schipper, ondernemer en woordvoerder namens de Hollandsche Zeilvloot zegt hier het volgende over: “Het is een ingewikkeld verhaal waar we in zitten. De meeste schippers zijn hun bedrijven gestart uit liefde voor deze unieke schepen en ons prachtige vaargebied. Door de hoge onderhoudskosten aan onze schepen en het seizoensgebonden karakter staan de marges altijd al onder druk. We zullen er nooit heel rijk van worden,  maar door creatief te zijn als ondernemers en hard te werken is het tot nu toe gelukt om onze imposante vloot in de vaart te houden. Op dit moment weten we niet hoe lang ons dat nog lukt.”“Er is voor ons veel onduidelijk over de generieke steunpakketten. Er wordt gesproken over maximaal 50.000 euro voor mkb-bedrijven met minder dan 250 werknemers. Voor ons als kleine ondernemers met hoge onderhoudskosten is onzeker hoeveel we gaan ontvangen, op welke termijn en of we het daarmee redden. Wij moeten ons geld verdienen in zes maanden van het jaar en de eerste drie maanden zijn al voorbij! Met de anderhalve meter regels is het op dit moment ook onmogelijk om onze schepen rendabel te exploiteren. Daarnaast vallen de SBI-codes van de zeeschepen er niet onder. De toekomst ziet er niet rooskleurig uit. We zijn bang dat veel schippers failliet zullen gaan en dat daardoor ook de onvervangbare schepen zullen verdwijnen. Een noodfonds kan daar een vangnet voor zijn.”

Keuring en certificaten

Wanneer de schipper het onderhoud van zijn of haar schip niet meer kan betalen of failliet gaat, verlopen de certificaten die nodig zijn om met (betalende) passagiers te varen. Met het verlopen van de certificaten is het einde verhaal en verdwijnt het schip uit de vaart. Om het schip opnieuw gecertificeerd te krijgen, moet een historisch schip voldoen aan de eisen van een nieuwbouwschip. Dat is voor deze schepen zowel technisch als financieel onhaalbaar. Een enkel schip zal misschien omgebouwd worden tot woonboot, de rest eindigt hoogstwaarschijnlijk bij het oud ijzer. Daarom is het zo belangrijk dat er maatwerk wordt geleverd aan deze ondernemers. 

Met gasten varen op 1,5 meter is vrijwel onmogelijk

Met de verwachte handhaving van social distancing, wordt de kans om dit jaar nog te varen steeds kleiner. Het bericht dat de schippers van de Hollandsche Zeilvloot weer kunnen varen vanaf 1 juni is niet meer als formaliteit. Met een derde van het aantal gasten aan boord en op 1,5 meter afstand van elkaar een schip zeilen is een onmogelijke opgave en kost bovendien meer dan het oplevert. De schippers hopen dat ze de kans krijgen om dit duidelijk te maken wanneer ze nog beter zichtbaar zijn.

Verbinding, rust en zilte zeelucht

Sinds het ontstaan van de vloot in de jaren ‘70 zijn vele schepen van de sloop gered en zonder een cent subsidie weer gerestaureerd en onder zeil gebracht. Door ze geschikt te maken om te varen met betalende passagiers weten de schippers van deze oude vrachtschepen (de oudste is van 1875) in de vaart te houden. Naast de cultuurhistorische waarde van de schepen, is de vloot ook van grote toeristisch-recreatieve en maatschappelijke waarde.

Jaarlijks neemt deze vloot meer dan driehonderdduizend gasten uit Nederland en haar buurlanden mee naar plekken in Zeeland, op het IJsselmeer en op de Wadden. Op een duurzame manier worden gebieden bezocht waar je zonder deze schepen nauwelijks komt. Juist nu natuur, verbinding, rust en zilte zeelucht zo belangrijk voor onze gezondheid blijken te zijn, is het voortbestaan van de rol die de Hollandsche Vloot daarin kan spelen, onzeker.

Over de Hollandsche Zeilvloot - Natuurlijk op ‘t water

De Hollandsche Zeilvloot is sinds kort de gezamenlijke identiteit van de zeilende chartervaart in Nederland. Om sterk te staan richting de toekomst leek een gezamenlijke identiteit noodzakelijk. Hierna volgden de petitie en nu ook de manifestatie op 9 juni 2020.