Afbeelding
Tennekes

Henk Gootjes wil verder groeien als volleybaltrainer in ‘ontwikkelingsjaar’

· leestijd 2 minuten Sport

(door Gerard Meijeringh)

ZWOLLE - Vier seizoenen was Henk Gootjes hoofdtrainer van het eerste herenteam van Reflex. De Zwolse coach beleefde mooie successen bij de Kamper volleybalvereniging, maar een passend afscheid was hem niet gegund door een ongeluk en de coronacrisis. “Heel bizar”, aldus Gootjes.

Het is zaterdag 5 juni als Henk Gootjes zijn verhaal vertelt op het terras van Stadscafé Stroomberg in Zwolle. Het gaat inmiddels een stuk beter met de volleybaltrainer. “Op 24 februari heb ik een ongeluk gehad. Ik werd aangereden. Ik maakte een forse smak. Ik was helemaal van de wereld. Ik kon niet meer zien, horen en lopen. Ik had ernstige lichamelijke problemen en heb er drie weken last van gehad.” Gootjes was niet in staat om te fungeren als trainer bij Reflex. Vervolgens kwam de coronacrisis en al snel werd het volleybalseizoen voortijdig beëindigd. “Daardoor kon ik voor mezelf geen einde maken aan mijn tijd bij Reflex. Heel jammer dat het zo is gelopen.”

Prettige tijd

Want Gootjes had graag op een passende manier afscheid willen nemen bij Reflex. “Ik heb mijn hart verpand aan Reflex. Het is een fantastische vereniging. Sportief hebben we grote successen geboekt. We hadden altijd een goed team, hebben talenten kansen gegeven en die zijn ook doorgebroken. Daarbij hebben we geprobeerd om altijd het gezamenlijk belang van de vereniging voorop te stellen. Het was een heel prettige tijd, waarin ik mezelf heb ontdekt als coach en als mens. En ik heb heel leuke mensen ontmoet.” En dat maakt het volgens Gootjes lastig om afscheid te nemen van Reflex. “Dat is moeilijk. Nog steeds. Het is jammer dat ik weg ben.”

Denken over toekomst

Gootjes werd door Reflex aan het denken gezet over zijn toekomst. Normaal gesproken wist hij gesprekken over het nieuwe seizoen altijd uit te stellen tot februari. Dit keer wilde Sandor van Straten namens de technische commissie al in november met Gootjes om de tafel. “Maar ik zit dan in een ander proces. Ik kan dat niet zo goed combineren. Ik zit dan nog helemaal in het seizoen. Dan ben ik nog aan het sleutelen. Maar hij zette het door. Toen dacht ik: ‘Dan moet ik nu dus stoppen met het nadenken over het spel en moet ik een week twee de tijd nemen om na te denken of ik dit volgend jaar opnieuw zal willen’. Toen heb ik met m’n vrouw gekletst. We hebben een nieuw huis. Ik heb een nieuwe baan en ik vind dat ik nog moet leren als coach. Toen kwamen al die dingen bij elkaar.”

Gootjes besloot om te stoppen na het seizoen 2019-2020. “Dat vonden ze bij Reflex niet leuk, maar ik moest een afweging maken”, aldus Gootjes. Hij heeft ook begrip voor Reflex. “Ik snap het ook helemaal. In februari ga je geen nieuwe coach meer vinden. Het is logisch dat ze het eerder hebben gevraagd, maar voor mij was het niet positief. Als ze later waren gekomen, was de kans wel groter geweest dat ik gebleven was. Dan zie je veel meer nieuwe perspectieven”, aldus Gootjes.

Ontwikkelingsjaar

Hij geeft wel aan dat hij ook behoefte heeft aan een vrij jaar waarin hij in zichzelf kan investeren als volleybaltrainer. “Ik kijk er naar uit. De afgelopen jaren was er geen ruimte voor afstand nemen en leren. Straks kan ik zelf bepalen wanneer ik ga leren en studeren over volleybal. Dan zit ik niet in het ritme van trainingen en wedstrijden. Ik zie het als een ontwikkelingsjaar”, aldus Gootjes, die zich graag wil verdiepen in verschillende aspecten. Hij heeft contact met verschillende buitenlandse trainers en spelers en wil ook bij andere sporten gaan kijken. “Ik ga mezelf de rust geven om me te ontwikkelen. Steeds beter worden om mensen te begeleiden om beter te worden en genieten van de sport. Daar zit mijn ambitie.”