Afbeelding
Foto Tennekes

Wijkagenten schakelen hulp in van kartonnen dubbelgangers

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Nick de Vries)

KAMPEN - Wijkagenten Jean Louis Becker en Gert-Jan Crielaard kunnen niet overal tegelijk zijn, maar dat zou in sommige gevallen wel behoorlijk handig zijn. Het tweetal heeft daarom het politieteam op papier uitgebreid. Letterlijk op papier, want sinds vorige week maken zij gebruik van twee levensgrote kartonnen evenbeelden van zichzelf.

De kartonnen klonen van de bekende wijkagenten (twee van Jean Louis en twee van Gert-Jan) worden op strategische plekken gezet en moeten zo bijdragen aan de veiligheid in de buurt. Tijdens de eerste dag werd een kartonnen Jean Louis Becker bij Effes neergezet om fietsers te laten afstappen.

“Het idee is dat mensen in een flits denken: oei politie”, vertelt Crielaard die het idee opdeed bij een collega in Schiedam. “Er was daar een winkelier die al meerdere malen overvallen was. Hij voelde zich onveilig. De politie kwam op het idee om een kartonnen agent in de zaak te zetten en het klinkt misschien vreemd, maar de man voelde zich hierdoor echt veiliger. Het kan toch afschrikken als je met kwade bedoelingen langs de winkel loopt en dan vanuit je ooghoek een agent denkt te zien.”

Becker en Crielaard hopen de borden op verschillende plekken in de gemeente in te zetten om zo bij te dragen aan de veiligheid in de stad. In de Oudestraat om fietsen te ontmoedigen, of in supermarkten waar het winkeldiefstal tegen moet gaan. “Ik heb al met verschillende winkeliers overlegd”, vertelt Crielaard. “Zo komt er bijvoorbeeld eentje bij de Jumbo te staan. Het is uiteraard belangrijk dat de borden een beetje rouleren en niet altijd op dezelfde plek staan, want anders gaat het verrassingseffect eraf. Ik heb geen harde cijfers van andere plekken waar het ingezet wordt, maar de inspanning hiervoor is niet groot. Het is het proberen altijd waard.”

Het tweetal denkt ook dat de borden bij kunnen dragen aan de herkenbaarheid van de wijkagenten. En dat alleen de fictieve aanwezigheid van een agent al een soort moreel appel op mensen kan doen. “Het kan mensen herinneren aan afspraken die gemaakt zijn.”