Afbeelding
Buurman Fotografie

Column: We zijn intelligent de crisis ingegaan, laten we er ook intelligent uitstappen!

· leestijd 2 minuten Algemeen

Solidariteit was de smeerolie tijdens de lockdown. We vochten eensgezind tegen het virus. Op dit moment brokkelt het wij-gevoel beetje bij beetje af. De boosdoener: de geregisseerde 1,5 meter maatschappij welke tot willekeur en pijnlijke tegenstellingen leidt.

Eerst met duizenden demonstreren op de Dam, terwijl jij vervolgens met maximaal 29 anderen je dierbare naar de begraafplaats kan brengen die inmiddels groter is dan de Dam. Schermen die voldoende bescherming bieden in de bouw -en supermarkt, maar in de horeca worden afgekeurd. Theaters, restaurants en bioscopen die het moeten zien te rooien met maximaal dertig man, maar wel met 524 mensen opéén gepakt zitten in een Boeing 747. Snapt u het nog? Wanneer je een uitzondering maakt voor de één en streng blijft voor de ander, leidt dit tot verdeeldheid.

Weg met de mentale mini-stress toestand

We komen zo langzamerhand in een tijd dat niet alles meer te handhaven is. “Gebruik je boerenverstand!” zei onze burgermeester al deze week. Ik sluit me graag bij hem aan. Door alle aanwijzingen, regeltjes, verboden raken we in een soort mentale mini-stresstoestand.

Laten we een bewuste maatschappij inrichten met looproutes, gedragingen en afspraken die “normaal” aanvoelen. Kijk veel meer regionaal; de situatie in Groningen is anders dan die in Amsterdam. Vermijd de zogenaamde super spreads; grote bijeenkomsten (meestal binnen in slecht geventileerde ruimten). Bescherm de ouderen en zwakkeren. Laat deze thuis (op VRIJWILLIGE basis) of in het verzorgingstehuis. Ga slimmer organiseren. Open de sportscholen, maar laat bijvoorbeeld alleen jongeren toe op de drukke uren. Zet onze agendacultuur in om de daluren in de horeca te benutten en het verlies voor ondernemers te beperken. Weg spontaniteit? Zeker niet, op de terrassen in Kampen kun je ook ter plekke reserveren en genieten van je drankje in de zon en mensen kijken. Juist omdat de ondernemers het slim organiseren!

We zijn intelligent de crisis ingegaan, laten we er ook intelligent uitstappen!

Gebruik je eigen coronakompas

Stop met de overlevingstand. Daar duurt deze pandemie te lang voor. Vind op een natuurlijke manier je eigen weg, met je eigen coronakompas. Maak van jouw leven weer een ontspannen leven. Geniet van de buitenlucht, waar besmetting veel minder grip heeft.

Gouden tip voor een ultieme zomervakantie

Nog geen vakantieplannen? Stap nu aan boord voor de ultieme zomervakantie! Met het hele gezin op expeditie. Maak op een veilige manier een onvergetelijke reis met één van de Kamper schepen langs de mooiste plekjes van Nederland. Zo geniet jij zelf van een welverdiende unieke beleving en help je onze imposante Kamper vloot in de vaart te houden en ons mooie stadsfront te behouden.

Sta je liever met beide benen op de grond? Organiseer met je gezin of buurman jullie eigen wandelvierdaagse door alle wijken van Kampen, sla je tent op in de achtertuin of ga picknicken in het park met een lekker broodje van Smulwinkel de Windt of bakkerij Happen.

Zorg goed voor jezelf, wacht niet tot Covid-19 is verslagen om geluk te vinden. Het is hoog tijd voor een positief geluid.

Jenneke Palland

Trotse moeder en inwoonster van Kampen

Zakelijk Accountmanager Rabobank IJsseldelta