Afbeelding
Gerard Meijeringh

Usta wil KHC gebruiken als springplank naar de top van het amateurvoetbal

· leestijd 2 minuten Sport

(door Gerard Meijeringh)

ZWOLLE - Door het onverwachtse vertrek van Burak Alp moest KHC vlak voor de deadline van de overschrijvingsperiode nog vol aan de bak. De club handelde razendsnel en haalde Kadir Usta binnen. De Zwollenaar wil KHC dolgraag helpen en aast op een terugkeer in de top van het amateurvoetbal.

We schrijven 15 december 2018. Achilles ’29-Eemdijk, een duel in de derde divisie. Voor Usta verliep deze wedstrijd teleurstellend. Hij viel uit met een zware knieblessure. “Ik was in duel en kreeg een beuk tegen mijn knie. Toen kwam ik verkeerd neer. Ik hoorde het kraken. Mijn achterste kruisband was ingescheurd”, zegt Usta. Toch speelde hij het seizoen uit. Daarna kwam de klad erin. “Het afgelopen seizoen heb ik wel getraind, maar geen officiële wedstrijd gespeeld. Ik had andere zorgen dan mijn knie.”

Usta speelde in F-pupillen bij CSV ’28. Daarna maakte hij de overstap naar de voetbalschool van het toenmalige FC Zwolle. Tot aan de beloften speelde hij bij de betaald voetbalorganisatie. Daar bleef het echter bij. “De club zat toen in een groeiperiode. Voor een jeugdspelers is het dan lastiger om de sprong naar het eerste elftal te maken. Achteraf gezien had ik er meer uit kunnen halen. Als ik de tijd kon terugdraaien, zou ik er meer in hebben geïnvesteerd.”

Usta zocht in 2015 zijn heil in het amateurvoetbal en speelde drie jaar in de hoofdklasse. Een jaar bij Alcides en twee seizoenen bij SWZ. Vervolgens koos hij voor een Turks avontuur en ging voetballen bij Ulubey Belediye. Na iets langer dan een half jaar hield hij het voor gezien. “Ik heb best wel wat doelpunten gemaakt in Turkije. Maar op een gegeven moment was ik alleen maar met geld bezig. Ik moest er steeds achteraan. Het werd steeds erger. Toen heb ik m’n spullen gepakt en ben weggegaan. M’n geld heb ik nooit gekregen.” Usta koos voor Achilles ’29, dat toen in de derde divisie actief was en in zeer onrustig vaarwater zat met grote financiële problemen. “Er speelde van alles. We speelden best goed voetbal, maar je bent toch bezig met randzaken”, aldus Usta.

Het afgelopen seizoen kwam hij niet in actie. Straks wil hij weer serieus aan de bak. Usta is blij met de kans die KHC hem biedt. De vraag is wanneer de Kamper eersteklasser kan beschikken over de nieuweling. “Uit onderzoek is gebleken dat ik goede sterke bovenbenen heb. Ik kan wel een balletje trappen, maar er is altijd het risico dat de knie op slot gaat. Er moet nu een plan van aanpak komen. In juli of augustus ga ik onder het mes”, aldus Usta, die aangeeft dat het om een kijkoperatie gaat. “Als dan blijkt dat er wat moet gebeuren, dan wordt gelijk actie ondernomen”, aldus Usta, die geen twijfels heeft over z’n herstel. “Ik weet zeker dat ik weer op niveau kom, maar dat heeft tijd en focus nodig.”

Het is dus voorlopig onduidelijk wanneer KHC kan beschikken over een geheel fitte Usta. Met hem heeft KHC wel iemand in huis gehaald met ervaring op hoog niveau. “Ik ben een aanvallende middenvelder, die ook aan de zijkanten kan spelen. Ik sta bekend om mijn techniek, mijn passende trap en als de ‘Freekick King’. Ik kan iemand voor de goal zetten en onverwachts doelpunten maken via afstandsschoten.” Usta geeft aan dat er ook verbeterpunten zijn. “Ik moeten werken aan het omschakelen. Met bal geef ik mezelf een tien. Zonder bal een vijf of een zes.”

Hij wil KHC gebruiken als springplank naar de top van het amateurvoetbal. “Via Talha (Özen, red.) ben ik met deze prachtige club in contact gekomen. Ik doe nu een stapje terug om straks weer stappen vooruit te maken. Voor mij is dit een mooie uitdaging. Mijn doel is om in de toekomst op een hoger niveau te spelen, het liefst in de tweede divisie.”