Afbeelding
Tennekes

Mooi afscheid voor dansjuf Kim Edink bij Talentgroep RKDOS

· leestijd 2 minuten Sport

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - Kim Edink wilde in haar laatste seizoen als dansjuf van de Talentgroep van RKDOS de kinderen laten schitteren, maar toen kwam de coronacrisis. Vorige week kregen de jonge dansers toch de gelegenheid om hun kunsten vertonen. Een mooie gelegenheid om trainster Kim Edink te verrassen. Voor even stond zij in het middelpunt van de belangstelling.

En dat was volkomen terecht. Altijd deed ze alles voor de kinderen en zette ze jonge dansers in de spotlights. Daarom was het mooi dat de ouders en kinderen een keer iets terug konden doen. Ze werd bedankt voor alles wat ze heeft gedaan. Voor de kinderen was er patat en ijs. Kortom, het was een feestje. Precies zoals Kim Edink het graag ziet. “Ik ben blij dat de kinderen er een goed gevoel aan hebben overgehouden. Dat stemt mij super tevreden. Natuurlijk vond ik de verrassing mooi. Het was heel tof. En het optreden was goed. Het was bloedheet, maar ze hebben het heel knap gedaan.”

‘Hulpje’

Edink was jarenlang actief als trainster bij RKDOS. “Ik geef al mijn halve leven les”, lacht ze. Ze begon als sporter bij RKDOS met turnen en maakte de overstap naar het dansen. “Vervolgens zochten ze nieuwe leiding. Toen werd ik gevraagd als ‘hulpje’. Er kwam een groep vrij en ze zaten omhoog. Zo ben ik erin gerold.” Edink was toen nog maar dertien jaar. Ruim twee en een half jaar later maakte ze de volgende stap. “De kleutergroep was zo groot en werd daarom opgesplitst. Toen kreeg ik mijn eigen groep en ben en ik zelf gestopt met dansen. Het werkte niet meer om daarnaast ook nog zelf op het podium te staan.

DanzaNiños

Edink werkte als trainster vaak met kinderen, maar trainde ook enkele jaren de tieners van Inpetto van RKDOS. Toch lag haar passie bij de jongere kinderen. Met de kinderselectie van DanzaNiños beleefde ze een mooie tijd. “Daar heb ik vijf jaar les aan gegeven. We zijn toen heel Nederland door gereisd. Ik gaf toen ook nog les aan recreatiegroepen”, aldus Edink.

Talentengroep

Enkele jaren geleden besloot ze om wat gas terug te nemen. “Ik was zwanger en ben gestopt met het lesgeven van de selectiegroep.” Edink ging zich richten op de Talentgroep (kinderen van 6 tot 9 jaar). “Hier heb je niet de druk van de selectie, maar is wel sprake van een bepaald niveau. De kinderen zijn wel geselecteerd. Dat heb ik vier jaar gedaan. Vorig jaar zijn we nog uitgenodigd om in Ahoy op te treden.” Voor haar vierde en laatste jaar bij de talentengroep had ze grote plannen. Op een woensdag werd nog één keer getraind voor de demo in Nieuwegein.

Corona

“En toen kwam de beruchte persconferentie vanwege de corona en werd alles afgelast. “Dat was heel zuur. Daar heb ik menig baalmoment van gehad.” De trainsters van RKDOS gingen echter niet bij de pakken neerzitten. Er waren verschillende initiatieven. Een daarvan was dat dansgroepen hun eigen dans mochten filmen. “Zo heeft elk kind toch het gevoel dat ze hebben opgetreden”, aldus Edink. Vorige week woensdag werd het optreden van de Talentgroep opgenomen in het pand van B&S Bouw. Een mooie gelegenheid om Edink te verrassen en te bedanken.

Andere prioriteiten

Op 31-jarige leeftijd heeft ze afscheid genomen als trainster/dansjuf. Ze wil meer tijd vrijmaken voor haar kinderen. “Ik wil niet dat ik straks moet kiezen. Dat ik moet zeggen: ‘Ik heb even geen tijd’. Dat wil ik voorkomen. Dit was het moment om deze periode af te sluiten. Ik wil straks best een keer helpen, maar ik wil niet meer gebonden zijn.”