Afbeelding
Tennekes

Aangename verrassing voor Ab Weegenaar bij zilveren jubileum (6 foto's)

· leestijd 1 minuut Algemeen

Door Niek Teune

KAMPEN – Organist Ab Weegenaar vierde op donderdag 2 juli zijn 25-jarig dienstverband als vaste organist van de Bovenkerk en zijn 50-jarig bestaan als organist met een jubileumconcert. Na afloop van zijn orgelspel werd Weegenaar aangenaam verrast door organist Sander van den Houten, die speciaal voor hem een compositie had gemaakt. De jubilaris was ontroerd: “Het is heel speciaal dat zo’n stuk aan je wordt opgedragen.”

Het jubileumconcert in de Bovenkerk werd om 20.00 uur geopend door Hette Meijering, voorzitter van Stichting Kerkmuziek Hervormde Gemeente Kampen. Hij bedankte Ab Weegenaar voor zijn jarenlange betrokkenheid als organist bij de Bovenkerk. “Je bent iemand die alle klanken van het instrumentarium kent. Je speelt daarmee niet alleen muziektaal, maar ook geloofstaal. Zo mag een organist werken, tot eer van Zijn Naam”, sprak Meijering.

Weegenaar speelde vervolgens acht stukken op het Hinsz-orgel, die allemaal zijdelings in verband te brengen zijn met 75 jaar bevrijding. Het waren voornamelijk Nederlandse werken uit de romantische tijd, begin 1900. Nadat Weegenaar weer op de begane grond was aangekomen, kreeg hij een langdurig applaus. Toen zei Meijering ineens: “Er is een muzikaal complot tegen je gesmeed, met dank aan organist Sander van den Houten.”

Van den Houten had namelijk speciaal voor het jubileumconcert een compositie geschreven. In het stuk, met als titel ‘Fantasie A B’, had hij de letters van de naam ‘Ab Weegenaar’ indien mogelijk vertaald naar muziektonen. Weegenaar genoot er zichtbaar van toen Van den Houten de compositie speelde. Toen de laatste orgelklanken wegstierven, was Weegenaar de eerste in de kerk die luid applaudisseerde. “Het is heel speciaal dat zo’n stuk aan je wordt opgedragen”, sprak hij na afloop. “Dat ontroert mij.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding