Afbeelding

IJVV bestaat 75 jaar, festiviteiten doorgeschoven naar 2021

· leestijd 2 minuten Sport

IJSSELMUIDEN - IJVV bestond vrijdag 3 juli exact 75 jaar. En dat maakt een speciaal gevoel los in IJsselmuiden. “De voetbalvereniging verbindt, en daar zijn ‘wij’ trots op. Trots op alle leden, vrijwilligers en betrokkenen.

IJVV had een uitgebreid jubileumprogramma in de steigers staan. Een feestweek met voor ieder wat wils. Door het coronavirus ging er uiteraard een streep door alle activiteiten. De festiviteiten worden doorgeschoven naar het komende seizoen. Een exacte datum kan IJVV, gelet op het coronavirus, nog niet geven.

De geschiedenis van IJVV gaat terug naar 1922. Toen werd voetbalvereniging Rival opgericht. Deze vereniging stond bekend om het organiseren van verschillende grote voetbaltoernooien. Rival speelde in de laatste jaren voor de oorlog wel in competitieverband, voordat de club in 1939-1940 werd ingedeeld in een zogenaamde ‘noodcompetitie’.

Toen de oorlog uitbrak, lagen alle spelactiviteiten stil. Toch ging men er stiekem vanuit dat de vereniging na afloop van de oorlog weer in ere zou worden hersteld. Echter vond de jeugd van IJsselmuiden dit idee helemaal niks. Zij wilden graag weer in competitieverband gaan spelen.

Een voetbalwedstrijd tussen de Binnenlandse Strijdkrachten en de leden van het Rode Kruis bleek de aanzet tot het oprichten van een nieuwe voetbalvereniging. De wedstrijd werd gespeeld op de zogenaamde ‘De Zandberg’ en de aftrap verricht door de toenmalige burgemeester Van Engelen. Een driemanschap, bestaande uit Hein Jeukens, Willem de Ruiter en Kees de Velde Harsenhorst, gingen de gesprekken aan met het bestuur van Rival. Het gewenste resultaat bleef uit, waardoor er werd besloten om zelf een voetbalvereniging op te richten.

Aan de Dorpsweg 86, beter bekend als de timmermanswerkplaats van Dries Veneman, werd de eerste bespreking gehouden. Deze bespreking resulteerde uiteindelijk op 3 juli 1945 in de oprichtingsvergadering, welke plaatsvond in de bovenzaal van de toenmalige veiling. De oprichting van IJVV was een feit. Via bemiddeling van Willem de Ruiter kreeg IJVV de beschikking over het voormalige KHC-terrein aan de Plasweg.

De nieuwbakken club kon gaan bouwen aan haar voetbalgeschiedenis en bleek ook toen al tot veel in staat. Het toenmalig bestuur maakte de doelpalen en realiseerde een afrastering rondom het veld. Van oud-materiaal werd vervolgens, helemaal zelf, een kleedkamer gebouwd en Willem de Ruiter kon de hand leggen op wat tweedehands shirts, afkomstig van een bedrijfselftal. De kleuren spraken voor zich: rood-wit.

IJVV realiseerde in de tijd die volgde veel hoogtepunten. In het seizoen 1965-1966 werd een nieuw hoofdveld aangelegd. Het eerste stenen clubhuis in de wijde omgeving werd gebouwd in1968 en in het seizoen 1973-1974 werd de eerste veldverlichting een feit. In de periode 1980-1995 stond met name het realiseren van het nieuwe sportcomplex aan de Bergweg centraal. Onder aanvoering van erevoorzitter Ab Brink werd ‘Sportpark Den Uithoek’ een feit. In 1981 maakte men de overstap naar ‘de overkant’. In dat jaar werd eveneens clubgebouw ‘De Dries’ gerealiseerd, in recordtijd gebouwd door de vele vrijwilligers die de vereniging rijk was. Het clubhuis zou later worden uitgeroepen tot één van de tien mooiste clubhuizen van Nederland. Enkele jaren later werd, op initiatief van de supportersvereniging, een tribune gebouwd.

Terug naar de tegenwoordige tijd. IJVV blijft groeien en zorgt ervoor dat de erfenis van mannen als Willem de Ruiter en Ab Brink nog mooier wordt. Het seizoen 2019 – 2020 zal vooral de boeken in gaan als de upgrade van Sportpark den Uithoek. Een nieuw hoofdveld, nieuwe led-verlichting, twee nieuwe pupillenveldjes, een nieuw kleedkamerblok en nog veel meer.

“IJVV bestaat bijna 75 jaar en neemt een centrale positie in binnen IJsselmuiden. De voetbalvereniging verbindt, en daar zijn ‘wij’ trots op. Trots op alle leden, vrijwilligers en betrokkenen”, zo laat de club weten.

Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 12 uur geleden