Daan Kuiper (voorzitter Zalk)
Daan Kuiper (voorzitter Zalk) Foto Tennekes

Daan Kuiper trekt een grens en stopt als voorzitter bij Sportvereniging Zalk

· leestijd 2 minuten Sport

(door Gerard Meijeringh)

ZALK - Sportvereniging Zalk moet op zoek naar een nieuwe voorzitter. Onlangs besloot Daan Kuiper te stoppen als voorzitter. Volgens Kuiper moet er ruimte zijn voor discussie, maar zijn er grenzen hoe dit gebeurt. Bij SV Zalk liep de discussie uit de hand. “En dat kan ik niet accepteren”, aldus Kuiper.

Enkele weken geleden ging het mis. “Als bestuur hebben we aantal zaken aangestuurd. Een aantal mensen is daar niet mee eens, maar daar konden we niet in mee gaan. Daar konden we als bestuur de verantwoordelijkheid niet voor nemen”, aldus Kuiper.

Volgens Kuiper liepen de emoties steeds verder op. “Dan krijg je op een bepaald moment discussie via de app zonder met elkaar in gesprek te gaan”, aldus Kuiper, die vervolgens ervaarde dat er grenzen werden overschreden.

“Er was geen respect. En dan kom je op een bepaald punt dat je niet meer verder wilt. Ik ben het gesprek aangegaan met een aantal mensen uit de commissie en gezegd dat ik dit niet kon accepteren. Vervolgens wilde het hele bestuur stoppen, maar dat is gelukkig niet gebeurd.”

Kuiper betreurt het dat het zo is gelopen. In januari 2019 ging hij nog enthousiast van start als nieuwe voorzitter, zijn tweede periode als preses bij SV Zalk. Eerder was hij van 1994 tot en met 2001 voorzitter. In februari 2019 verklaarde Kuiper dat hij iets terug wilde doen voor de vereniging en dat hij de ambitie had om de klus als voorzitter voor een periode van vier jaar voor z’n rekening te nemen om daarna door te gaan. Het is anders gelopen. Kuiper benadrukt dat de samenwerking in het bestuur prima was. “Dat was allemaal goed. En binnen het bestuur stond iedereen achter elkaar.”

Voor SV Zalk is het vertrek van Kuiper een fikse tegenvaller. De club wacht de pittige uitdaging om een nieuwe voorzitter te vinden. Nadat Peter Filius afscheid nam als voorzitter in oktober 2018 lukte het SV Zalk maar niet om een nieuwe kandidaat te vinden. Er werd zelfs een flyer gelanceerd met de slogan ‘voorzitter gezocht.’ Uiteindelijk werd Daan Kuiper bereid gevonden om de voorzittershamer te hanteren. Nu kan SV Zalk dus weer van voren af aan beginnen.

Brief

De club is teleurgesteld in de gang van zaken en heeft de leden van SV Zalk een brief gestuurd, waarin de situatie wordt uitgelegd. ‘Daan Kuiper heeft op de bestuursvergadering van 29 juni aangegeven per direct te stoppen. Reden voor zijn besluit is dat het plezier en voldoening voor dit belangrijke werk bij hem volledig weg is. In de afgelopen periode hebben zich situaties voorgedaan, waarin het doen van vrijwilligerswerk onwerkbaar is geworden’, zo staat te lezen in het schrijven aan de leden.

‘De overige bestuursleden hebben overwogen om ook op te stappen, maar toch besloten ze zich nog te willen inzetten voor onze mooie vereniging. Maar het bestuur is in het algemeen geschrokken van de reacties die met name de voorzitter heeft ontvangen. Dit kan niet de bedoeling zijn bij een vereniging. Gelukkig zien we ook vooral enthousiaste, begripvolle, meewerkende en sportieve leden. Daar zijn we als bestuur ontzettend trots op. Dat maakt onze vereniging zo mooi.’ In de brief wordt afgesloten met een serieuze oproep. ‘U mag dit zien als een brandbrief. Met een dringende oproep respect te hebben voor elkaar. We zijn fanatiek, we zijn enthousiast, maar dat mag niet resulteren in respectloos gedrag. Wij willen daarnaast een dringende oproep doen aan iedereen om te kijken waar u/jij tijd kunt vrijmaken voor onze vereniging. Want het is nodig. Binnenkort kunt u de vacature voor voorzitter verwachten. Kijkt u alvast om u heen? Of naar uzelf. Misschien heeft deze vereniging uw talent nodig.’