Afbeelding
Gerard Meijeringh

Inzameling oud papier wordt loden last voor IJVV

· leestijd 1 minuut Sport

(door Gerard Meijeringh)

IJSSELMUIDEN - De inzameling van oud papier zorgt voor steeds meer problemen bij IJVV. Door het inzakken van de papierprijs liepen de inkomsten drastisch terug. Vervolgens kwam de coronacrisis en zijn de opbrengsten nog lager geworden. “Dit is een financiële aderlating”, aldus Herman Wezenberg.

Herman Wezenberg is al jaren nauw betrokken bij in het inzamelen van oud papier door de voetbalvereniging uit IJsselmuiden. Jaarlijks werd er flink wat geld mee verdiend, maar de goede tijden lijken voorbij.

Dat begon al op 1 januari van dit jaar. Toen werd de prijs van oud papier drastisch verlaagd. “Het was 8,5 cent bij minstens 3.000 kilo en 5 cent bij minder dan 3.000 kilo. Nu ligt dat bedrag op 6 cent per 3.000 kilo en daaronder is het naar 5 cent gedoken”, vertelt Wezenberg.

En daarmee is 2.500 kilo oud papier goed voor 125 euro. “Maar het gebruik van een vrachtwagen kost 100 euro. Dan houd je maar 25 euro over”, rekent Wezenberg voor. “3.000 kilo is goed voor 180 euro. Dan heb je uiteindelijk 80 euro in het handje. Je moet dus echt zorgen dat je 3.000 kilo in de container krijgt.”

En dat is een probleem in coronatijd. Vanwege de coronacrisis is het inzamelen van oud papier bij scholen, koren en muziekverenigingen gestopt. Daarnaast haalt IJVV op zaterdag geen oud papier meer op. Elke eerste zaterdag liep een team van IJVV (van IJVV 1 tot dames 1, roulatie tussen elf seniorenteams) een bepaalde route door het dorp om oud papier op te halen, maar dat mag sinds april niet meer.

Al met al is het aanbod van oud papier sterk teruggelopen en komt IJVV niet meer aan de 3.000 kilo en lopen de verdiensten sterk terug. Mensen kunnen nog wel zelf oud papier brengen naar IJVV, maar dat verloopt niet altijd even goed. “Er zit veel troep tussen, zoals piepschuim, kleding, plastic, glas en gipsplaten. Daar kunnen we niets mee. Dat kost ons alleen maar geld”, aldus Wezenberg.

De lage papierprijs en het verminderende aanbod brengt IJVV in een lastige positie. “Het inzamelen van oud papier is eigenlijk de moeite niet meer waard. Het bestuur wil doorgaan tot 1 januari, maar het kan best zijn dat het dan stopt. Als de prijs van oud papier zo blijft of lager wordt, dan is het wellicht verstandiger om te stoppen”, aldus Wezenberg, die spreekt van een financiële aderlating voor de vereniging. “Dat moet dan wel op een of andere manier worden gecompenseerd, maar dat laat ik aan het bestuur over”, besluit Wezenberg.

Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 9 uur geleden
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 14 uur geleden