Afbeelding

Testfaciliteit IJsselheem voorziet in behoefte medewerkers

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Sinds twee weken kunnen alle medewerkers en stagiaires van woonzorgconcern IJsselheem zich laagdrempelig (zonder afspraak) laten testen op Covid-19 bij een eigen testfaciliteit van IJsselheem in Kampen. De toegankelijkheid van testen is met deze testfaciliteit in eigen hand. Door een snellere doorstroom (van testen tot uitslag) kunnen medewerkers snel weer aan het werk, of kan er, indien nodig, direct gestart worden met bron- en contactonderzoek.

Eigen faciliteit voor medewerkers

De testfaciliteit in Kampen is bedoeld voor eigen medewerkers en stagiaires. Cliënten van IJsselheem worden onveranderd, bij vermoeden van een besmetting met corona, getest op de locatie waar zij wonen. De testfaciliteit van IJsselheem is niet bedoeld voor inwoners van Kampen, huurders van ruimtes binnen IJsselheem, of vrienden, familie en kennissen van medewerkers. Zij kunnen zich laten testen bij de GGD.

Karin Leferink, bestuurder van IJsselheem: "Onze medewerkers en stagiaires werken in directe nabijheid van kwetsbare cliënten. Zij verdienen toegang tot een snelle test. Juist door onze eigen verantwoordelijkheid hierin te nemen, ontlasten wij de algemeen beschikbare faciliteiten en zijn wij in staat deze snelheid in testen en uitslag te garanderen."

Testfaciliteit voorziet in behoefte

De afgelopen twee weken heeft IJsselheem ervaren dat er behoefte is aan deze voorziening. Er zijn op sommige dagen ruim twintig medewerkers getest, op andere dagen bijvoorbeeld zeven. Medewerkers geven aan minder een drempel te voelen om tot testen over te gaan, omdat de werkgever alles voor hen faciliteert en regelt. Wie dat wil, kan zich uiteraard ook gewoon melden bij de teststraat van de GGD. Ons bereiken inmiddels vragen om andere doelgroepen, bijvoorbeeld alle inwoners van Kampen, ook toe te laten tot onze testfaciliteit. Dit is helaas niet mogelijk.

Kennis en ervaringen delen

De testfaciliteit is een initiatief van IJsselheem en is tot stand gekomen in samenwerking met Isala en de GGD. Het draaiboek van de teststraat is inmiddels gedeeld met collega zorgorganisaties in de regio. De GGD omarmt het initiatief van werkgevers om deze faciliteiten voor medewerkers op te zetten en ontwikkelt op dit moment een kader van afspraken, op basis van de ervaringen van IJsselheem. Karin Leferink: ‘IJsselheem deelt graag haar ervaringen met andere organisaties. Het organiseren van iets ogenschijnlijk simpels vraagt in de praktijk veel concrete afstemming. Het is fijn daar een bijdrage aan te kunnen leveren en dit met anderen te delen, bijvoorbeeld in de vorm van een draaiboek en ervaringen. ‘Samen tegen corona’ is, zeker ook in dit opzicht, de hoofdgedachte.'

Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht Algemeen 12 uur geleden
Bernard van den Belt en Esther Dekker verwelkomen de leescoördinatoren van Bibliotheek op school
Feest bij bibliotheek èn basisscholen met tien jaar 'Bibliotheek op school' Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht (5 foto's) 5 foto's instagram 13 uur geleden