Afbeelding
Eigen foto

Negende Kilorace op Ketelmeer prooi voor Ronald Meeuwissen

· leestijd 1 minuut Sport

KETELHAVEN - De negende Kilorace is afgelopen weekeinde gewonnen door Ronald Meeuwissen met zijn schip Rosy Maes, een Van der Stadt 34. Bij de jaarlijkse zeilrace op het Ketelmeer pakte Sjaak Broekhuizen uit IJsselmuiden de winst in de klasse B. Dankzij de inzet van de vrijwilligers verliep de wedstrijd volgens de organisatie ‘voortreffelijk.’

De jaarlijkse zeilrace op het Ketelmeer vond dit keer plaats onder ideale weersomstandigheden, een temperatuur van rond de 20 graden en een noordoosten wind met kracht 3 à 4. Maar liefst 45 schepen, verdeeld over drie klassen, verschenen aan de start van de tweedaagse wedstrijd.

Ronald Meeuwissen was de beste in de klasse B. De tweede plek in deze klasse was voor Van Haastrecht. Sven Grootjen eindigde als derde in de klasse B. Na het optellen van alle resultaten kwam Meeuwissen als overall winnaar op de scorelijst te staan. Sjaak Broekhuizen won de strijd in de klasse A. De tweede plek was voor Rob Meeuwsen. Jeroen van der Plaats kwam op plek terecht in de klasse A. In de klasse C ging de winst naar Klaas Parrel. Gerrit Kragt pakte de tweede plek en Bert Kruissink kwam op plek drie terecht.

In de zeilwereld is de Kilorace inmiddels een begrip. Dit zeilevenement wordt elk jaar in het derde weekend van september georganiseerd door Marco Beenen uit Zwartsluis. Inzet is de Kilobokaal. Deze wordt beschikbaar gesteld door de organisator, zelf een fervent zeiler en in het dagelijks leven kaashandelaar. Dit verklaart dan ook de naam van deze race.

De deelnemende schepen verschillen qua bouw, omvang en snelheid. Maar elk schip heeft een rating, waarin alle genoemde factoren worden samengebracht in een zogenaamd SW-cijfer. SW staat voor Snelheidsfactor Watersport en deze toepassing wordt in ons land voor elk scheepstype gehanteerd. Zo heeft ieder schip een eerlijke kans om bij de uitslag op een goede plek te komen. Dat betekent dus tevens dat het geen vanzelfsprekendheid is dat het schip dat als eerste over de finish komt, ook de winnaar is.

De tactiek van de schipper en het te zeilen parcours zijn bepalend voor de uitslag. Scherp aan de wind zeilen, kruisen en ook ‘voor het lapje’ (waarbij de spinakers tevoorschijn komen): alles kwam dit jaar aan bod op het parcours, dat door Marco Beenen altijd met veel zorg wordt uitgezet. Het leverde ook nu weer een fraai schouwspel op met onder meer spectaculaire inhaalraces.

Zondagmiddag vormde de prijsuitreiking het slotstuk van twee geslaagde dagen. Deze vond plaats tijdens een, aan corona aangepaste, steigerborrel.

Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 13 uur geleden
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 19 uur geleden