Een van de kreeften leeft nu in het aquarium van de visser.
Een van de kreeften leeft nu in het aquarium van de visser. Nick de Vries

Ook Kampen steeds vaker bezocht door beschaarde ‘invasieve exoot’

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Nick de Vries)

KAMPEN - Eenden, aangelijnde honden, koeien op de boerderij en zelfs alpaca’s in het hertenkamp. Het Stadspark biedt een rijke variëteit aan schepsels. Toch stond een lezer van De Brug raar te kijken toen hij op het fietspad brutaal werd aangestaard door een rood beestje met tien pootjes, de scharen uitdagend in de lucht gestoken. Een rivierkreeft wist de ervaren visser meteen.


Na een zoektocht op internet ontdekte de Kampenaar dat de beestjes in verschillende delen van het land een ware plaag vormen. Het gaat om de Amerikaanse rivierkreeft die in 1985 voor het eerst in Nederland werd waargenomen. Een zogenaamde ‘invasieve exoot’. Een beestje dat hier normaal niet voorkomt, maar op een onnatuurlijke manier in het ecosysteem gekomen is. Het heeft weinig natuurlijke vijanden en weet zich razendsnel te verspreiden. In sommige vijvers in stadsparken in Nederland blijken al duizenden kreeften te zitten.De visser was nieuwsgierig en besloot ’s nachts een net uit te zetten in de parkvijver. Groot was zijn verrassing de volgende ochtend, toen bleek dat er meerdere rivierkreeften in het net zaten. Hij deed er ééntje in een aquarium en zette de andere beestjes terug. Zijn conclusie na het visavontuur is dat het in de vijver wemelt van de kreeften, want ook na het uitzetten van de netten, heeft hij nog meerdere malen een kreeft gespot.


Hongerig
De enorme verspreiding van de Amerikaanse rivierkreeft leidt in sommige gebieden tot problemen. Als ze hongerig zijn, eten ze alles wat ze tegenkomen, zelfs soortgenoten. Ze vreten de sloten kaal, waardoor ander leven er onmogelijk wordt en de biodiversiteit afneemt. Het beestje veroorzaakt ook schade aan de oevers van sloten en andere wateren. De enige serieuze vijand van de rivierkreeft, naast de mens, is de reiger.Volwassen dieren zijn roodachtig, op de scharen zitten felrode puntjes. De grootte van een volwassen exemplaar is minimaal 12 cm en maximaal 17 cm. Vrouwelijke dieren hebben 2 gelijke scharen, bij mannelijke exemplaren is de rechter schaar aanzienlijk groter.


Delicatesse
De Amerikaanse rivierkreeft is echter niet alleen een plaag, maar ook een delicatesse. In Louisiana wordt het beest op grote schaal gekweekt. Ook in landen als Zweden is de rivierkreeft een gewild product. De landen die rivierkreeft exporteren, hebben te maken met meer vraag dan aanbod. De meest voor de hand liggende oplossing voor de grote verspreiding van rivierkreeft in Nederland lijkt dan ook om de sloten en plassen leeg te vissen en de rivierkreeft te eten.Herald van Gerner van het Waterschap laat weten dat het hem niet verbaast dat de rivierkreeft ook in Kampen is gesignaleerd. “Deze kreeft wordt steeds vaker gezien in Nederland. Vooral in de Randstad komen ze veelvuldig voor, meer nog dan in het oosten van het land. Maar het dier komt ook in het werkgebied van Waterschap Drents Overijsselse Delta zeker voor. Ze zitten in principe overal waar groot water met elkaar in verbinding staat en ze verspreiden zich gemakkelijk. Ze verplaatsen zich zowel door water als over de weg en door het veld.”
Hoeveel Amerikaanse rivierkreeften er binnen het werkgebied van het Waterschap zijn, weet de instantie niet. “Dat meten we niet. De kreeften kunnen holen graven in oevers en taluds. Als dat te gek wordt, kunnen die instabiel worden of verzakken. Op dit moment hebben wij nog geen problemen met de dieren. Het is beheersbaar, dus we zien nog geen grote schades in ons watersysteem, ook niet in Kampen.” 

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.