Afbeelding
Foto: Tennekes

Gemeente geeft gehoor aan klachten fietsparkeren

· leestijd 3 minuten Algemeen

(Door Nick de Vries)

KAMPEN - “Wat heb ik nou aan m’n fiets hangen?” Kampenaren lijken weinig te voelen voor de pilot fietsparkeren in de binnenstad. Zet je de fiets voor het winkelen buiten het parkeervak, dan kan het zijn dat er bij terugkomst een kaartje aan hangt met het dreigement dat hij de volgende keer naar een depot verplaatst wordt. Althans dat was de lijn zoals hij tot anderhalve week geleden gepresenteerd werd. Geen goed idee volgens een meerderheid van de deelnemers aan de enquête die TIPKampen.nl in samenwerking met De Brug opzette. 

Ruim 80 procent noemt het fietsparkeren een slechte tot zeer slechte maatregel. Inmiddels is er volgens de gemeente alweer het nodige veranderd om de bezwaren te adresseren. “Het is een pilot om uit te zoeken wat wel en wat niet werkt.”
De enquête is in anderhalve week tijd massaal ingevuld. Ruim 1.112 personen gaven hun mening over het project. Slechts 12 procent van de deelnemers ziet er wat in, 80 procent niet. De meeste deelnemers denken dat de plannen slecht uitpakken voor de ondernemers. Ruim 83 procent voorziet een negatieve uitwerking op het winkelbezoek. 75 procent van de deelnemers denkt in ieder geval zélf de binnenstad minder vaak te gaan bezoeken.

In de toelichting stelt één van de deelnemers: “Het weerhoudt mij er nu van om naar de stad te gaan. Vooral als je snel even naar één winkel wilt om iets te kopen of te ruilen. Dan moet ik soms ver lopen”. Een ander stelt: “Ik ben altijd met de fiets. Nu loop ik langs witte vakken die bomvol zijn. Het wekt irritatie op dat ik eerst een plek moet zoeken verderop, dan weer terug moet naar de winkel, en dat dan drie keer. Vooral met kleine kinderen is dit niet prettig.”


In reactie op de resultaten van de enquête zegt de gemeente de genoemde problemen te herkennen, ook heeft zij in de dagen na de enquête alweer het nodige aangepast. “We zien dat de vakken erg vol staan met fietsen van inwoners en werknemers van de winkels. We zijn met hen in gesprek om samen met hen te kijken naar goede alternatieve parkeerlocaties zodat de vakken in de Oudestraat vrij blijven voor bezoekers van de binnenstad. Daarnaast zijn we met de ondernemers in gesprek om te kijken waar er nog meer fietsparkeervakken kunnen worden toegevoegd.”
Om deze problemen te ondervangen mag sinds kort toch ook buiten de vakken geparkeerd worden bij de winkel waar mensen naar binnen willen. “Maar ook hierover zijn we met de ondernemers in overleg hoe we dit het beste kunnen regelen want we willen stimuleren dat iedereen vervolgens de fiets weer meeneemt. Op deze manier hebben de ondernemers alleen even kort de fiets van hun eigen klant voor de deur die vervolgens weer ruimte maken voor de volgende klant.”

Het is niet alleen het gebrek aan gemak dat mensen dwarszit, er zijn ook mensen voor wie de fiets aan de hand noodzaak is. “Ik ben slecht ter been dus heb de steun van mijn fiets nodig”. En een ander: “Als je MS hebt wil je de fiets het dichtst mogelijk bij de winkel zetten. Als je dan een vak moet zoeken, dat negen van de tien keer vol staat, dan schiet het niet op.”

Het fietsparkeren lijkt zo dus de inclusieve samenleving tegen te werken, stelt de PvdA op haar Facebookpagina. Het aanvragen van een ontheffing werpt wat haar betreft een barrière op. “Een inclusieve samenleving gaat er juist vanuit dat het normaal is dat iedereen mee doet.

De gemeente stelt in reactie op dit punt dat zij graag ziet dat iedereen naar de binnenstad komt, ook diegenen die afhankelijk zijn van hun fiets. “Maar hoe zie je aan een fiets of deze van iemand is die de fiets echt nodig heeft? Om die reden hebben we de mogelijkheid om een ontheffing aan te vragen. Overigens hoef je hiervoor geen medische gegevens af te geven en wordt niet gevraagd naar een doktersverklaring.”

De meeste irritatie over de plannen lijkt te worden veroorzaakt door het dwingende karakter van de maatregelen. Veel mensen lijken zich onder bepaalde voorwaarden (zie artikel op pagina 3 van deze krant) nog wel bij de maatregelen neer te kunnen leggen. Maar dat verkeerd geplaatste fietsen naar een depot aan de Zwartendijk verplaatst worden, vinden velen onacceptabel. “Het transporteren van fietsen door opsporingsambtenaren naar de Zwartendijk lijkt bedacht door een politiebureau uit het Oostblok. ‘Leuk’ voor toeristen.”

De gemeente dat de actie nooit gericht was op het afpakken van de fiets en dat ze inmiddels besloten heeft dat niet actief gehandhaafd gaat worden op verkeerd geparkeerde fietsen. Vakken die naast een vak geparkeerd zijn of even bij een winkel, mogen daar gewoon blijven staan. “Bezoekers kunnen dus ook de fiets kort buiten de vakken parkeren bij de winkels waar ze hun boodschap willen halen. “Maar in samenwerking met ondernemers willen we ze wel stimuleren om de fiets na bezoek aan de winkel weer mee te nemen naar een volgende locatie.”

Handhaving richt zich voornamelijk op hinderlijk gestalde fietsen - die de weg blokkeren - of op weesfietsen en fietswrakken, die wekenlang op dezelfde plek staan.

Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 11 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen 23 uur geleden
Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen gisteren
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen 27 mrt, 23:23
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57