Afbeelding
Foto: G.van der Sluijs

WO2 in 50 Overijsselse foto’s

· leestijd 1 minuut Algemeen

In Academiehuis de Grote Kerk aan de Grote Markt in Zwolle is vrijdag 2 oktober de expositie ‘WO2 in 50 Overijsselse foto’s’ geopend.

Inwoners van Berkum die een neergestorte Amerikaanse piloot in veiligheid brengen, een groep voedselzoekers bij de IJsselbrug, de deportatie van een groep Joodse inwoners van Zwolle en de installatie van NSB’er Egon von Bönninghausen als Commissaris van Overijssel. Zomaar een greep uit de indrukwekkende foto’s die daar te zien zijn.

Bij de opening waren ook twee inwoners van Overijssel aanwezig die een speciale band hebben met een van de 50 foto’s. Bep-Naberhuis Maazen uit Hattem staat op de foto die haar moeder in 1943 maakte van een groep kinderen in de Zwolse wijk Assendorp. De dag na de opname werden drie van de buurtkinderen, afkomstig uit het Joodse gezin Krammer, afgevoerd naar een vernietigingskamp. Ze zouden nooit terugkeren. Ria van Kessel-Dingjan uit Berkum staat tijdens de opening stil bij de foto met voedselzoekers bij de IJsselbrug. Ze vertelt over de barre fietstocht die ze als 15-jarig meisje samen met haar zusje in 1945 maakt vanuit Delft naar Zwolle.

NIOD

Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) startte vorig jaar de actie ‘WO2 in 100 foto’s’ om zo een landelijk overzicht te creëren. Elke provincie leverde een bijdrage met de meest aansprekende oorlogsfoto’s. In Overijssel gaf Historisch Centrum Overijssel gehoor aan de oproep en besteedde aandacht aan de actie, waardoor er vanuit het publiek, historische verenigingen en andere erfgoedinstellingen foto’s werden ingezonden. Na een selectie door een jury en een publieke stemronde werden de 50 meest aansprekende Overijsselse oorlogsfoto’s geselecteerd. Het resultaat van alle provinciale inzendingen is het boek ‘WO2 in 100 foto’s’ dat eerder dit jaar is verschenen. Hiervoor werden 10 Overijsselse foto’s uitgekozen, met ook een indrukwekkende Overijsselse foto op de cover.

Pop-up expositie

Van de selectie van de 50 Overijsselse oorlogsfoto’s hebben het NIOD en Historisch Centrum Overijssel een pop-up expositie samengesteld. De expositie is t/m 3 januari 2021 te zien. Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur.

Fred Sollie

Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 6 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen 18 uur geleden
Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen 19 uur geleden
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen 27 mrt, 23:23
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57