Gerard Meijeringh

Ondanks sterke eerste helft sneuvelt DOS Kampen op ruwe wijze in KNVB Beker

· leestijd 2 minuten Sport

(door Gerard Meijeringh)

AMSTERDAM - DOS Kampen is dinsdagavond op een genadeloze manier uit het landelijke bekertoernooi gekegeld. OFC won met maar liefst 7-1. En daarmee ging DOS er wel heel hard vanaf in Amsterdam. Helemaal gezien de eerste helft, waarin de Kamper eersteklasser een prima indruk maakte en de derdedivisionist knap op 1-1 wist te houden.

Vanwege de matige lichtkwaliteit op het complex van OFC werd het duel gespeeld bij OSC in Amsterdam. DOS trof met OFC een uitstekende tegenstander. De ploeg uit Oostzaan herbergt veel technische kwaliteiten. Met veel korte combinaties en in een hoog tempo probeerde OFC DOS vanaf het beginsignaal kapot te spelen. Dat leidde tot veel kansrijke situaties, maar grote kansen bleven uit. Het breien van de ploeg was een lust voor het oog, maar ook niet efficiënt. Een goed spelend DOS speelde compact en deelde in de 17e minuut de eerste waarschuwing uit. Een schot van Allan Bakker vloog over het OFC-doel. Drie minuten later kwam DOS verrassend op voorsprong. Bij een vrije trap van Erik Rotman reageerde Twan Knul uitstekend. Hij kwam voor z’n tegenstander en tikte de 0-1 binnen. OFC was door deze tegentreffer even van slag. DOS controleerde even het duel, maar dat duurde niet lang. OFC herpakte zich en wederom was het billenknijpen voor DOS. In de 32ste minuut kwam DOS goed weg toen Bilal el Amrani de paal raakte. Een minuut later was het wel raak voor OFC. Niels Springer legde de bal terug, waarna Mukthar Suleiman doeltreffend uithaalde.

DOS raakte niet in de war van de gelijkmaker. De ploeg bleef het eigen spelletje spelen en bleef af en toe dreigend in de tegenstoot. In de 33ste minuut werd Bakker weggestuurd. De pass was echter echter niet perfect en de aanname onvoldoende, zodat een de kans in rook opging. Zo waren er wel meer kansrijke situaties voor DOS, maar tegen een ploeg die kwalitatief beter is, moet alles kloppen. Dat was te vaak niet het geval, wat ook werd afgedwongen door de tegenstander. DOS speelde echter een prima eerste helft tegen een sterke ploeg. OFC combineerde erop los, zelf tot ver in de zestien, maar toch creëerde de ploeg geen uitgespeelde kansen.

Dat veranderde volledig na rust. Bij de eerste aanval was het meteen raak, minder dan 30 seconden na het beginsignaal van de tweede helft. DOS liet zich verrassen door een snelle aanval. El Amrani kopte raak. Een minuut later raakte Abdel Malek el Hasnaoui de lat. DOS kwam in heel zwaar weer terecht en kon de wervelwind niet stoppen. OFC zette volledig druk op DOS en dwong zo fouten af bij DOS. In de 57ste minuut was de sterk keepende Kevin Dijkstra te laat. El Hamrani kon de 3-1 intikken. Twee minuten later werd Suleiman weggestuurd. Hij ging alleen af op Dijkstra en maakte het goed af: 4-1. In de 67ste minuut maakte Niels Springer 5-1. DOS liep in de tweede helft alleen maar achter de feiten aan. De ploeg kreeg ook nog de 6-1 (treffer Springer) en de 7-1 (Van der Linde) om de oren.

Zo werd het toch nog een pijnlijke nederlaag voor DOS. Dat verdiende de ploeg eigenlijk niet gezien de goede eerste helft, maar OFC was simpel veel te sterk. Daarnaast had DOS pech dat de ploeg geen zin had om gas terug te nemen. Eigenlijk had OFC bijna de gehele wedstrijd vol gas gegeven. Daar werd DOS uiteindelijk het slachtoffer van, maar de ploeg kan zichzelf niet verwijten.

“Dit is een soort tegenstander waar tegen je niet op achterstand moet komen”, aldus DOS-trainer Henk de Velde. “In de eerste helft doe je niet veel verkeerd. Die snelle tweede goal was funest. Hoe dat kwam? We stonden denk ik nog niet helemaal goed. We zetten misschien wel te weinig druk op hun buitenste mensen. Daarna vallen de 3-1 en 4-1 ook te snel. Dan is de wedstrijd gelopen. Je probeert het nog om te zetten in een 4-3-3 met een tien erachter, maar de ruimtes werden te groot. Je wilt natuurlijk niet dat het 7-1 wordt, maar deze ploeg was een maatje te groot. Deze bekerwedstrijden zijn iets extra’s voor ons geweest. We hadden graag thuis tegen MVV willen spelen, maar het heeft niet zo moeten zijn.”