IJsseldelta in Galerie 3L

· leestijd 1 minuut Cultuur

KAMPEN - In Galerie 3L aan de burgwal 96 is tot en met 31 oktober onder de titel 'IJsseldelta' een tentoonstelling te zien met werken van de kamper kunstenaar Jan van Driel.

Jan van Driel, Amsterdam 1950, studeerde aan de Rietveldacademie en woont en werkt sinds 1975 in Kampen. Hij maakt portretten, stillevens en landschappen.

Van Driel: ?Vrijwel elke week fiets ik van Kampen naar Zwolle over de dijk langs de IJssel (en met de trein terug door de polder Mastenbroek) en ervaar telkens de ruimte en weidsheid van het landschap als een verademing. Ik kijk naar de vogels en doe ideeën op voor een volgend werk. Ik maak mijn tekeningen en schilderijen altijd ter plekke, naar het leven of  'sur le motif' zoals de Fransen zeggen. Al doende kan de sfeer en de ruimte en het licht als het ware vanzelf in het werk komen.?

De IJsseldelta is een uniek gebied en heeft sinds 2004 de status van Nationaal Landschap, waarvan er 20 zijn in Nederland. Het bestaat uit de polder Mastenbroek, Kampereiland en de buitenpolders

en het rivierenlandschap met zijn steden en kleine dorpskernen: Kampen, Zwartewaterland, Zalk, Wilsum. Grafhorst, Kamperzeedijk en s'-Heerenbroek met z'n kenmerkende hoge schoorsteen van een voormalige zuivelfabriek als oriëntatiepunt. De weidsheid en openheid van de IJsseldelta en de historisch gegroeide bebouwing van rivierduin-en dijkdorpen bepalen het karakter van het gebied en bieden genoeg inspiratie voor kunstenaar Jan van Driel om beelden hiervan vast te leggen op doek of papier.