Afbeelding
Jelle IJntema

VoorleesExpress zet in op leesbevordering

· leestijd 1 minuut Cultuur

KAMPEN - Het leesbevorderingsproject de VoorleesExpress gaat dit najaar weer van start met een nieuw voorleesseizoen in Kampen. Voorleesvrijwilligers helpen gezinnen het voorleesritueel thuis vorm te geven om zo de taalontwikkeling van kinderen te stimuleren. Bibliotheek Kampen is op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die het VoorleesExpress team willen komen versterken.

Geletterdheid is de grootste voorspeller van succes op school. Kinderen kunnen een taalachterstand ontwikkelen, doordat er te weinig met een kind is gelezen of gepraat. Daarom biedt de VoorleesExpress ondersteuning aan gezinnen bij het vormgeven van het voorleesritueel. Voorleesvrijwilligers worden gekoppeld aan een gezin voor twintig wekelijkse voorleessessies. In die twintig weken leren de kinderen het plezier van boeken en lezen kennen, worden ze lid van de bibliotheek en krijgen de ouders handvatten zelf de kinderen te stimuleren in hun taalontwikkeling. VoorleesExpress Kampen is op zoek naar voorleesvrijwilligers die beschikbaar zijn in de periode oktober 2015 tot en met februari 2016.

Voorlezen
Een voorlezer wordt gekoppeld aan een gezin met kinderen tussen de 2 en 8 jaar. Twintig keer komt de voorlezer wekelijks bij het gezin thuis, op een vast moment. Daarin wordt de voorlezer begeleid door een coördinator. Daarnaast worden de voorlezers door de Bibliotheek getraind in het interactief voorlezen en boekkeuze.

Coördineren
Een coördinator begeleidt voorlezers en hun gezinnen. Samen met hen zoekt de coördinator naar manieren om het voorlezen een blijvende plek te geven in het gezin. De coördinator brengt met de voorlezer drie keer een bezoek aan het gezin. Coördinatoren worden getraind en begeleid door de projectleiding.
Geïnteresseerden in voorlezen of coördineren bij VoorleesExpress Kampen kunnen zich aanmelden via www.voorleesexpress.nl of deventer@voorleesexpress.nl.

Afbeelding
Passieconcert door CMV Euphonia Wilsum in de Hoeksteen IJsselmuiden (3 foto's) Algemeen instagram 11 uur geleden
Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 13 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen gisteren
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen gisteren
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57
Afbeelding
Koggejournaal: Nieuw Vaarseizoen Algemeen 27 mrt, 15:46
Andries Heidema
Provinciale Staten wil verder met Commissaris van de Koning Andries Heidema Algemeen 27 mrt, 15:41