OFC beëindigt op ruwe wijze geslaagde bekercampagne van DOS Kampen

· leestijd 2 minuten Sport

AMSTERDAM - Wat was het een mooi affiche geweest. DOS Kampen-MVV in de eerste ronde van de landelijke beker. Zo ver is het niet gekomen. Woensdag maakt DOS in de tweede voorronde kennis met de kracht van amateurvoetbal op topniveau. In de eerste helft droomt de Kamper eersteklasser nog van een stunt, maar na een 1-1 ruststand krijgt DOS alle hoeken van het veld te zien. De teller stokt bij 7-1.

Het is zaterdagavond  wanneer er in de studio van FOX Sports de loting wordt verricht door coördinator wedstrijdzaken van de KNVB Heinrich Welling en oud-spits John van Loen van Feyenoord, Ajax en FC Utrecht voor de eerste ronde van de KNVB Beker. Na de zege van DOS op derdedivisionist EFC zit DOS in de koker. Bij het negentiende balletje is het raak. John van Loen haalt DOS uit de koker. De winnaar van OFC/DOS Kampen”, zegt Welling, terwijl het balletje met de logo’s van OFC en DOS duidelijk in beeld komen. “Mogen gaan spelen, thuis in ieder geval, tegen MVV. “Mooi, zegt presentator Jan Joost van Gangelen. “DOS Kampen, zou wat zijn, eerste klasse-ploeg. Ja, ja”, lacht Van Gangelen. Ruim tien minuten later komt NAC als laatste uit de koker en is de loting voorbij. Even later wordt het resultaat van de loting getoond. “We gaan kijken naar de kaarten van de wedstrijden”, zegt Van Gangelen. Onderaan op de eerste kaart staat OFC-MVV Maastricht. Dat is Kees Kwakman ook op opgevallen. “DOS Kampen denkt, we zijn eruit. Die zitten nu te stuiteren voor de TV, wat is gebeurd?” Van Gangelen gevat: “DOS Kampen, ik heb goed nieuws voor jullie. Jullie zitten er nog in.”

Een thuiswedstrijd tegen betaald voetbalorganisatie MVV lonkt dus voor DOS. De charme van de KNVB Beker. Diverse amateurverenigingen weten er alles van. Ook DOS Kampen. De ploeg speelde op 2 september 1989 voor het laatst tegen een betaald voetbalorganisatie. Sportief was het geen succes. DOS verloor met 1-10. Ron Mulder maakte het enige doelpunt voor de poelänten. Maar toch was het een bijzondere wedstrijd voor DOS. Dertig jaar later is de aantrekkingskracht van de landelijke toch een stuk minder. Dat heeft alles te maken met het coronavirus. “Normaal gesproken is het fantastisch als tegen MVV kunt spelen, maar nu is dat wel wat minder als je zo’n wedstrijd zonder publiek mag spelen”, zegt DOS-trainer Henk de Velde op zaterdagavond.
Neemt niet weg dat het wel speciaal is om als amateurvereniging in de KNVB Beker te mogen aantreden. Dat is ook de mening van verschillende DOS-supporters, die toch naar Amsterdam zijn afgereisd. Ze mogen het sportpark niet betreden, maar toch willen ze hun ploeg steunen. Vlak voor de aftrap wordt vuurwerk afgestoken, tot verrassing. Op de prachtige houten tribune genieten Jan de Vries en Geert Hooisma, die DOS vertegenwoordigen namens het bestuur in Amsterdam. De twee dossers zien vervolgens dat OFC van de start vol gas geeft. Met moeite blijft een compact spelend DOS overeind, ook dankzij een prima spelende goalie Kevin Dijkstra. DOS speelt prima en komt zelfs verrassend op voorsprong. Bij een goed genomen vrije trap van Erik Rotman kruipt een attente Twan Knul voor zijn tegenstander en tikt de 0-1 binnen. Na ruim een half uur spelen valt de terechte gelijkmaker.Niels Springer legt de bal op maat terug, waarna Mukthar Suleiman doeltreffend uithaalt. DOS raakt niet in de war van de tegentreffer en blijf het eigen spelletje spelen. De ploeg is af en toe gevaarlijk in de tegenstoot. DOS speelt een prima eerste helft tegen een sterke ploeg. OFC combineert erop los, zelfs tot ver in de zestien, maar echt uitgespeelde kansen blijven uit. Dat verandert volledig na rust. Bij de eerste aanval van de thuisploeg is gelijk raak. DOS laat zich verrassen via een snelle aanval. El Amrani kopt raak. DOS komt in zwaar weer terecht en kan de wervelwind niet stoppen. Binnen een kwartier staat het al 4-1 via treffers van El Amrani en Suleiman. OFC loopt uit naar 6-1 via twee treffers van Springer. Het scorebord lijkt het niet meer aan te kunnen. Even later staat het volgens het scorebord 86-1. Zo erg is het natuurlijk niet, maar OFC komt nog wel op 7-1 via Van der Linde.

Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 15 uur geleden
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 20 uur geleden