Wit-Blauw / Green Organics verslaat medekoploper Unitas

Zaterdag 26 september stond de wedstrijd Wit-Blauw/GreenOrganics - Unitas/Perspectief op het programma. Bij de ploeg uit Harderwijk staat sinds dit seizoen een bekend gezicht aan de zijlijn. Trainer Marc Houtman is naar Harderwijk teruggekeerd om met Unitas het kampioenschap te behalen. Na drie wedstrijden stonden Wit-Blauw en Unitas samen aan kop en de ploeg die vandaag de overwinning zou pakken, zou alleen aan de leiding gaan. Wit-Blauw/Green Organics was in de aanloop naar deze wedstrijd aan het speculeren hoe Houtman de ploeg zou gaan bestrijden, maar had ook een tactisch plan bedacht om het Unitas zo lastig mogelijk te maken.

In de beginfase ging de wedstrijd gelijk op. Unitas wist het eerste gat van twee doelpunten te slaan naar 2 - 4 , maar Wit-Blauw/GreenOrganics herstelde zich goed en liep door o.a. twee afstandsschoten van Tom Westerveld uit naar een 6 - 4 voorsprong. Tot 7 - 5 leek er geen vuiltje aan de lucht voor de thuisploeg. Wit-Blauw/GreenOrganics hield zich goed aan de gemaakte afspraken en liet Unitas niet goed in de wedstrijd komen. De speelwijze van Wit-Blauw leidde tot zichtbare irritaties bij de spelers van Unitas. Aan het einde van de eerste helft gaf Wit-Blauw toch het initiatief uit handen. Het aanvalsvak met Jordy Last speelde goede, lange aanvallen, maar verzuimde te scoren waardoor Unitas weer kon aanhaken bij 7 - 7 en zelfs op slag van rust nog de voorsprong pakte. Met een ruststand van 7 - 8 werden de kleedkamers opgezocht.

De gasten uit Harderwijk leken na rust door te drukken en de wedstrijd naar zich toe te trekken. Unitas startte de tweede helft waar het de eerste helft mee afsloot, namelijk doelpunten maken. Na drie aanvallen van Unitas stond er een score van 8 - 11 op het bord. Even leek het erop dat Wit-Blauw/GreenOrganics de wedstrijd uit handen ging geven, maar op het juiste moment stond de thuisploeg er weer. Na doelpunten van Visscher, Fixe en Last stond er een stand van 11 - 11 op het scorebord Wit-Blauw weer naast Unitas. In deze fase van de wedstrijd probeerde Unitas door enkele wissels het spelbeeld te veranderen en de wedstrijd weer naar zich toe te trekken. Echter was het Wit-Blauw/GreenOrganics dat na een stand van 13 - 13 weer het eerste gat wist te slaan. Aanvallend kon het aanvalsvak met Last lange aanvallen spelen en veel herhalen, maar was het rendement soms laag. Het andere aanvalsvak met Elyne Visscher, Denice de Vries, Gert de Vries en Maarten van Erp was effectief in de afronding. Door goals van Maarten van Erp en Denice de Vries liep Wit-Blauw weer uit naar een 15 - 13 voorsprong en door een vrije bal van Fixe zelfs naar 16 - 13. Helaas wist Wit-Blauw de voorsprong niet uit te breiden naar een gat van vier en de wedstrijd in het slot te gooien. Unitas bleef aanhaken en wist Wit-Blauw meerdere keren weer tot één doelpunt te naderen. Met nog twee minuten op de klok miste Wit-Blauw een belangrijke strafworp waarmee de stand op 19 - 17 gezet had kunnen worden. In een spannende slotfase kreeg Unitas nog meerdere goede kansen, maar de ploeg uit Harderwijk wist de kansen niet te verzilveren en bleven de punten met een 18 - 17 overwinning in Kampen.

Wit-Blauw/Green Organics heeft deze wedstrijd laten zien een ervaren ploeg te zijn. De gehele wedstrijd heeft de ploeg zich aan de gemaakte afspraken gehouden en heeft laten zien dat individuele kwaliteit niet altijd leidt tot een teamprestatie.