Afbeelding
Pedro Sluiter

Wethouder zwijgt over inhoud deal parkeerdebacle

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Nick de Vries)
KAMPEN - Wethouder Geert Meijering wil niet zeggen welke deal de gemeente gesloten heeft met de leverancier van de defecte parkeermeters. Ook wil hij niet ingaan op de vraag wie de schuld op zich genomen heeft. Volgens de wethouder hebben de partijen een overeenkomst gesloten waarbij sprake is van compensatie, verder is afgesproken niet in het openbaar op de deal in te gaan.

De gemeente gaat op geen enkele manier in op de deal en wil enkel zeggen dat er een compensatievoorstel is, waar beide partijen zich in kunnen vinden. De gemeente heeft TMC gevraagd om met een passend voorstel te komen 'om het vertrouwen van de gemeente te herstellen'. "Dit heeft geresulteerd in een voorstel voor compensatie waar beide partijen zich in kunnen vinden." Ook de raad is ingelicht over de inhoud van de deal.

Het college heeft van begin af aan gezegd dat zij de leverancier van de automaten aansprakelijk zou houden voor de geleden schade. De leverancier gaf eerder aan zich niet verantwoordelijk te voelen voor de schade. Inmiddels is aangetoond dat de technische problemen veroorzaakt werden door een mankement in de sensoren van het toetsenbord. Of de leverancier zich nu wel verantwoordelijk voelt, wil de wethouder ook niet zeggen.

De perikelen rond de parkeermeters hebben de gemeente zo'n 270.000 euro gekost. De Stentor meldde maandag dat zo'n 150.000 euro hiervan veroorzaakt wordt door gederfde parkeerinkomsten, 47.000 euro door het niet uitschrijven van boetes en 66.000 euro door het compenseren van vergunninghouders.

De gemeente besloot op 17 december om de parkeerautomaten in de binnenstad buiten gebruik te stellen, omdat zij kampten met teveel mankementen. Vanaf dit moment kon vrij geparkeerd worden in de binnenstad. De problemen hielden tot februari aan.

Wethouder Meijering: "Ik ben blij dat via de minnelijke weg overeenstemming is bereikt met de leverancier. een lang juridisch traject kan beide partijen nu bespaard blijven. TMC laat met dit voorstel zien dat zij een goede relatie met de klant belangrijk vinden."

Wethouder Meijering denkt terugkijkend op het traject dat de beslissing om destijds over te gaan op vrij parkeren voor de hele gemeente, een goede is geweest. "Er kwamen steeds meer meldingen binnen van niet goed functionerende parkeerautomaten. Het creëerde teveel onduidelijkheid voor bezoekers van de stad. Als college moesten we gewoon een streep trekken."

Meijering denkt tot slot dat de problematiek ook een positieve kant heeft gehad. "Vrij parkeren in de binnenstad blijkt niet de oplossing voor het parkeerprobleem. Veel ondernemers klaagden juist dat het chaotisch was in de binnenstad en dat het aantal bezoekers niet hoger lag." In de tijd van het vrij parkeren werd bijvoorbeeld veel geklaagd over werknemers die zelf de plekken bezet hielden in de binnenstad.

Het college gaat dit najaar in gesprek met belanghebbenden in de binnenstad om te bespreken hoe zij de toekomst zien. Opties als een blauwe kaart die voorkomen dat winkeliers zelf op de gratis plekken gaan staan, zouden dan de revue kunnen passeren. Wat Meijering betreft liggen alle opties dan weer op tafel.