Afbeelding

Concert Magnificat rond Bach met musicoloog Zwitser

· leestijd 1 minuut Cultuur

KAMPEN ? Het Vocaal Ensemble Magnificat geeft op zaterdag 3 oktober om 19.30 uur een concert in de Bovenkerk. Het thema van dit concert is ?De Heilige Geest in het werk van J.S. Bach'. In het kader van het proefschrift van dr. M.S. Zwitser heeft de dirigente een programma samengesteld waarbij de onderzoeker het thema zelf zal toelichten.


Momenteel is er een groeiende belangstelling voor de relatie tussen spiritualiteit en kerkmuziek, zo ook voor de relatie tussen de invloed van de Lutherse theologie op J.S. Bach en sporen daarvan in zijn werk. Dit blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat de Theologische Universiteit Kampen in januari jl. het eredoctoraat in de theologie toekende aan Masaaki Suzuki naar aanleiding van zijn integrale uitvoering en opname van de cantates van J.S. Bach in Japan.
Met dit themaconcert wil Magnificat de luisteraars niet alleen kennis laten maken met meesterwerken van Bach, maar ook met enkele aspecten van de Lutherse theologie en de relatie met Bachs componeertechnieken. Dr. M.S. Zwitser zal dit toelichten aan de hand van de composities die het Vocaal Ensemble Magnificat uitvoert en orgelwerken die Vincent van Laar vertolkt.
In het programma dat Margreeth Verboom samenstelde staat het dubbelkorige motet ?Der Geist hilft unsere Schwachheit auf' centraal, naast andere vocale composities. Vincent van Laar zal juweeltjes ten gehore brengen van koraalbewerkingen zoals ?Komm, Gott Schöpfer Heilige Geist' en ?Allein Gott in der Höh' sei Ehr.'

Medewerking aan dit concert verlenen Vincent van Laar (orgel), Saskia ven der Wel (barokcello) en dr. M.S. Zwitser (causerie). Het geheel staat onder leiding van Margreeth Verboom. Het concert vindt plaats op zaterdag 3 oktober in de Bovenkerk te Kampen. Aanvang: 19.30 uur. De deuren gaan open om 19.00 uur. Entree: 12,50 euro; jongeren tot en met 17 jaar: 7 euro.