Afbeelding

Over dogmatisme in Filosofisch café Zinzoekers

· leestijd 1 minuut Cultuur

Als God bestaat, waarom is hij dan onzichtbaar? Wanneer duiken de eerste goden op in de geschiedenis? Hebben joden, christenen en moslims het over dezelfde God? Is God een persoon, een energie of een scheppingsprincipe? Kan de wetenschap het bestaan van God bewijzen? Is het boeddhisme een religie zonder goden?

Frédéric Lenoir is filosoof en godsdiensthistoricus. Lenoir heeft een hele weg afgelegd op zoek naar God en daarbij afscheid genomen van instituties, regels, dogma's en vaste rituelen. In zijn boek ?God? beschrijft hij zijn zoektocht. ?Wat de vooruitgang van de mensheid en de ontwikkeling van kennis het meest in de weg staat,? aldus Lenoir, ?is niet het geloof of het gebrek daaraan, zoals eeuwenlang gedacht werd, maar dogmatische zekerheid, van welke aard dan ook. Want die leidt tot de afwijzing van de ander.

En hoe kun je dat dogmatisme voorkomen. Het lukt de Franse filosoof, rabbijn, psychoanalyticus, dichter en kinderboekenschrijver Marc-Alain Ouaknin steeds weer om te geest te verruimen. ?Er zijn, zegt hij, twee manieren van lezen: wurgend of strelend. Je kunt een tekst proberen te ?begrijpen'. Je grijpt de tekst stevig vast. Het passende gebaar bij be-grijpen is een vuist die de tekst in een dodelijke greep krijgt. Einde verhaal, want de tekst is dood. Je kunt de tekst ook strelen. Dan ontstaat er tussen de tekst en mij een open veld. Het passende gebaar daarbij is een open handpalm, die zacht streelt en zo de tekst tot leven wekt.

Donderdagavond 24 sept. Het filosofisch café wordt georganiseerd door Zinzoekers Kampen; Werkgroep de Rode Draad, de Lutherse Gemeente, de Ver. Vrijzinnige Hervormden. Het filosofisch café wordt gehouden in de Levensbron, Vloeddijk 62 en begint om 20.00 uur. Toegang gratis. Voor informatie: Rinus van Warven, 06 29 73 73 09 of info@rinusvanwarven.nl