Afbeelding
Raymond van Olphen

Bertolf presenteert nieuw album in Blue Music

· leestijd 3 minuten Cultuur

(door Erik-Jan Berends) 
REGIO ? Na een periode van optredens met zijn bands Her Majesty en Color Reporters presenteerde Bertolf Lentink op 16 september in een uitverkocht Poppodium Hedon zijn nieuwe soloalbum First & Then. Kampenaren die geen kaartje bemachtigd hebben, maar hem ook willen zien, kunnen op 26 september terecht in Blue Music, waar hij vanaf 15.00 uur het album presenteert. Na afloop maakt hij ook nog even tijd voor het signeren van zijn plaat.

Het is 2012 als hij besluit voorlopig te stoppen met solo. ?Mogelijk zou ik dat nooit meer doen?, zegt hij nu. ?Ik heb veel de samenwerking gezocht als met Kasper van Kooten in het theater en in mijn twee bands. Bij mij vormt alles vaak weer een tegenreactie op het voorgaande. Ineens was de inspiratie er weer. Als je met twee gasten songs schrijft, worden het meestal geen liefdesliedjes. Alleen schrijven levert vaak kwetsbaardere, persoonlijkere nummers op. Zo kreeg ik weer liedjes, waarvan ik vond dat die op een plaat onder de naam Bertolf uitgebracht moesten worden.?

Podiumvrees
De Zwollenaar erkent dat hij zich in het verleden vaak ongemakkelijk voelde als frontman. ?Kasper van Kooten dwong me in het theater veel te praten, wat ik toch wel eng en erg moeilijk vond. Ook heb ik vorig jaar zo'n vijfentwintig huiskamerconcerten gedaan. Dat heeft me geholpen om mijn podiumvrees door te komen. Een huiskamerconcert is eigenlijk het allerengste wat je kunt doen. In het theater sta je op een verhoogd podium te kijken in een donker gat. In een huiskamer werk je onversterkt en kijk je de mensen recht in de ogen. Het gevolg is dat ik daarmee nu veel beter kan omgaan. Ooit had ik het idee dat ik op het podium een rol moest aannemen. Nu ben ik helemaal mezelf en merk ik dat dat het beste werkt. Ik durf ook precies te vertellen waarover de liedjes gaan. Voorheen zat ik meer in mijn schulp.?

Vaderschap
Het feit dat Bertolf in 2012 voor het eerst vader werd, heeft veel invloed gehad op zijn muziek. Nu zit hij enkele maanden voor zijn tweede vaderschap. ?Mijn vorige soloplaat kwam ook uit vlak voordat ik vader werd. Misschien hoort dat zo?, vertelt hij lachend. ?Voordat ik vader werd, kreeg ik vaak 's avonds om 23.00 uur inspiratie en dan ging ik direct schrijven. Nu kan dat niet meer. Ik heb me afgevraagd hoe ik productief kon blijven. Dat betekende plannen. Ik hield twee à drie dagen per week vrij. Dat leverde zestig liedjes op, waarvan er twaalf voor dit album zijn overgebleven. Ik geniet ervan om ze te maken, maar vind het ook heel bevrijdend om het nu af te hebben.?

Trots
Jericho is al enkele maanden op de radio te horen en nu is ook Help Me Stand op single verschenen. ?Op vrijdag kwam de single uit en donderdag werd al bekend dat die op de playlist van Radio 2 kwam?, vervolgt Bertolf met gepaste trots. ?Het album First & Then gaat in feite over terugkijken, vooruit kijken en de balans opmaken. Eerder dacht ik dat het leven in een rechte, stijgende lijn verloopt. Ik ben nu relaxter en wat cynischer. Het nummer Apple Of My Eye, gaat over mijn zoon. Veel liedjes van dit album heb ik tijdens de huiskamertoer uitgeprobeerd. Dat is ideaal. Het viel ook op dat er over het algemeen op dezelfde liedjes goed werd gereageerd.?

Verandering
De artiest stelde het als voorwaarde dat alle liedjes uitsluitend met gitaar en zang moesten werken. ?Als dat niet lukt, is het geen goed nummer, zei Graham Nash van Crosby, Stills & Nash. Daarmee ben ik het eens en dat is voor mij ook de grootste verandering. Ik ga steeds meer mijn eigen weg, zó wil ik mijn platen maken. Zo kom ik steeds dichter bij mezelf, iets dat artiesten vaak ook nastreven. Als Beatles-fan, vond ik het vaak leuk dat mijn nummers daar zoveel mogelijk op leken. Daarvan werd ik ook wel eens moe; ik kom daar immers toch niet bij in de buurt. Ik pak nu echt mijn eigen bereik.?
Bertolf zou graag een theatertour op eigen naam maken. ?Het is best fijn als er een code ?stilte' heerst. Ik kom steeds vaker in het theater en merk dat ik het zelf ook fijn vind om lekker te zitten en in de muziek op te gaan.? Vanaf januari 2016 staat de zanger/gitarist met Her Majesty weer in het theater en dan begint ook zijn eigen clubtour.

Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 2 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen 14 uur geleden
Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen 15 uur geleden
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen 23 uur geleden
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57