Afbeelding

Composities slagwerkdocent Quintus op Amerikaanse repertoirelijst

· leestijd 1 minuut Cultuur

KAMPEN / ZWOLLE – Dirkjan van Groningen uit Zwolle versterkt sinds enkele jaren de slagwerksectie van Quintus. Maar al ruim 20 jaar is hij actief als docent, auteur, componist en arrangeur. Zijn missie? Muzikanten en muziekverenigingen vooruit helpen met z’n creatieve muzikale concepten. En dat mag hij nu ook gaan doen in Amerika!

De in 1999 aan het Artez Conservatorium afgestudeerde slagwerker is eigenlijk zijn hele muzikale loopbaan al bezig met het ontwikkelen van educatief materiaal voor slagwerkers en het arrangeren van muziek voor marching percussie groepen, concert slagwerkgroepen en blaasorkesten. Omdat zijn slagwerkmethode in verschillende landen vertaald is, wordt hij regelmatig gevraagd voor workshops door heel Europa.

Amerika lonkt

Na een bezoek aan één van Amerika’s grootste muziekbeurzen in San Antonio begin dit jaar, meldde hij een aantal van zijn nieuwe composities aan voor de Texas Prescribed Music List, vergelijkbaar met de repertoirelijsten voor blaasorkesten en slagwerkgroepen die we in Nederland ook kennen. Hoewel de coronacrisis de selectieprocedure behoorlijk vertraagde, kreeg hij in de zomer te horen dat zijn twee composities ‘The Major’s March’ en ‘Groove, The Cat’s Away!’ toegevoegd zijn aan de Texas Music List. Nadat in september de lijst openbaar werd, mag nu eindelijk bekend worden gemaakt dat Dirkjan’s muziek binnenkort regelmatig te horen zal zijn op festivals en concoursen in de staat Texas, één van de meest toonaangevende staten op muzikaal gebied in de USA. De nieuwe composities van Dirkjan zullen via de speciaal voor dit doel ingerichte Amerikaanse website geprint en verzonden worden vanuit de USA. Kortom, de eerste stappen in Amerika zijn gezet!

Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen 11 uur geleden
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen 19 uur geleden
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57
Andries Heidema
Provinciale Staten wil verder met Commissaris van de Koning Andries Heidema Algemeen 27 mrt, 15:41
Het pronkstuk van Hanneke Peters, aldus zoon en dochter Frank en Dorien Peters.
Hanneke Peters exposeert postuum in Margaretha (5 foto's) Algemeen 27 mrt, 11:22
Afbeelding
>>Video<< Beschilderde balklagen uit 17e eeuw ontdekt in rijksmonument Vloeddijk Algemeen 27 mrt, 11:05