Hil Herweijer
Hil Herweijer

Herweijer: Steek je kop niet in het zand!

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Door uitvaartverzekeraar DELA is onderzoek verricht, waaruit blijkt dat ruim 80% van de Nederlandse jonge ouders niets heeft geregeld voor later. Nu begrijp ik, dat je als jonge ouder(s) leukere onderwerpen hebt om 's avonds bij het knapperende haardvuur over na te denken of te bespreken, dan je overlijden.


 

Toch wil ik graag dat denkproces of gesprek bij u stimuleren. Waarom?
Als je pappa of mamma wordt krijg je verantwoordelijkheid voor een kind en die verantwoordelijkheid reikt verder dan je leven.
Als je de zaken goed op orde hebt, geeft dat rust. Al wil je er niet aan denken, het zal maar gebeuren dat je als alleenstaande ouder komt te overlijden en wat dan? Het zal maar gebeuren dat je samen wat overkomt en je kind(eren) achterblijft /achterblijven en hoe gaat het dan verder? Helaas  mijn er genoeg trieste situaties bekend. En die situaties worden nog triester als er niets geregeld is! Wat praktijkvoorbeelden.
Zorg voor de kinderen na overlijden. 

?Onze enige broer/zwager mag na overlijden niet de voogdij krijgen over ons kind.?
?We willen graag dat onze goede vrienden Jaap en Karin onze kinderen verder gaan opvoeden in onze stijl, als wij, terwijl er thuis iemand op de kinderen past, onderweg met de auto in de slip raken en met een fatale klap tot stilstand komen tegen een boom.?


De alleenstaande ouder overlijdt.
?Mijn ex mag niet het beheer krijgen over het vermogen van mijn minderjarige kind, als mij als alleenstaande moeder wat overkomt.?
?Ik wil absoluut niet dat mijn ex het ouderlijk vruchtgenot krijgt van mijn erfenis.?
Kinderen tegen zichzelf beschermen.
?Ik zou het heel vervelend vinden als mijn kind, als ik jong overlijd, op z'n 18e onverantwoord het geld van de erfenis er door jast. Als hij later spijt hee en tot bezinning komt, is er geen geld meer.?
Mijn vermogen is alleen voor mijn eigen kind.
?Wat ik absoluut niet wil is, dat mijn erfenis na een eventuele echtscheiding van mijn kind voor de hel terecht komt bij zijn/haar ex-partner.?
Het bovenstaande hoe voor u geen zorg (meer) te zijn, als u een testament maakt, waarin u uw wensen met betrekking tot uw kinderen vastlegt.
Mijn advies: bel en maak een afspraak. Stel het niet uit.

www.notarisherweijer.nl

Notariskantoor Herweijer
Meeuwenweg 17
8261 VZ Kampen
(038) 33 37 051