KORFBALLERS DOS WINNEN VAN ONGESLAGEN KOPLOPER

· leestijd 2 minuten Sport

KAMPEN -Na het echec van vorige week in de stadsderby tegen Wit-Blauw hebben de korfballers van KV DOS Kampen / Veltman hun gram gehaald. Koploper KV Drachten werd het kind van de rekening. De Friese ploeg was nog ongeslagen, maar moest vanuit Kampen terugreizen zonder punten. DOS won met 21-20.
Trainer Jan Wiegers was de week gestart met een uitgebreide videoanalyse met zijn ploeg. De fouten, die DOS maakte bij Wit-Blauw, werden uitgebreid besproken. En die bespreking had effect. De geelzwarte formatie startte gretig, speelde in een hoog tempo en rondde de kansen die ze kreeg ook af. Het leverde het vele publiek een bijzondere smakelijke eerste helft op. Wiegers: ?Zoals we in de eerste helft speelden, zou ik de ploeg graag vaker willen zien. Vooral aanvallend was het goed.?
DOS speelde in een hoog tempo. In de aanval werden alle spelers benut in de opbouw, maar ook in de afronding. Liefst zeven spelers kwamen in die eerste helft tot scoren. Het was dat DOS verdedigend af en toe te gretig was in de ballijn, anders was Drachten al voor rust op een grotere achterstand gezet. Maar het geroutineerde Drachten strafte de Kamper fouten bij het op ballijn verdedigen genadeloos af en bleef zo lang in de buurt.
Na een kwartier stond het 7-7, waarna DOS door een afstandschot en een doorloopbal van Camiel van Keulen en een doorloopbal van de makkelijk scorende Matthijs Bastiaan het eerste gaatje sloeg: 10-7. Dat verschil van drie doelpunten stond ook bij rust op het scorebord: 15-12.
In de tweede helft zakte aan beide kanten het tempo. Vooral Drachten had het steeds moeilijker om de Kamper verdediging uit te spelen. Weliswaar hadden de Friezen meer aanvallende rebounds dan in de eerste helft, maar de verdedigende druk van DOS op de aanvallers van Drachten bleef groot. Mede daardoor kon DOS uitlopen. Eerste scoorde Van Keulen een kort kansje, waarna Iris van Dijk slim een strafworp forceerde: 17-12. Toen Van Keulen bij een loopduel de bal onderschepte voordat Amarens Visser van Drachten erbij kon, sloeg de frustratie toe. Visser deelde een elleboogstoot uit en kon met rood vertrekken.
Via een vrije bal van Patrick van de Rozenberg en een strafworp van Bastiaan bleef de afstand vijf doelpunten: 19-14. Daarna knokte Drachten zich terug in de wedstrijd. Met nog een kwartier op de klok kwam de koploper terug tot 19-17. Met zijn zesde treffer, ditmaal een slim omdraaiballetje, bracht Bastiaan weer wat lucht aan Kamper zijde: 20-17. Toen daarna Iris van Dijk van afstand 21-17 scoorde dacht DOS dat de buit binnen was. Er sloop slordigheid in het Kamper spel, goede kansen werden opeens gemist en zo werd het nog knap spannend. Drachten scoorde drie keer op rij, waarbij de laatste treffer een halve minuut voor tijd viel. Jan Wiegers: ?In die slotfase maken we het onszelf moeilijk door anders te gaan spelen en te twijfelen bij de kansen. Dan roep je onheil over je af. Gelukkig dat Drachten nog slechts één schotpoging kreeg. Het zou niet verdiend zijn, wanneer wij nog een punt hadden verspeeld.?
Na die ene schotpoging floot de goed leidende scheidsrechter Van Meteren af. Hij floot zonder grensrechter. Dat kan eigenlijk niet op dit niveau, want mede daardoor ontgingen hem in de slotfase twee overtredingen van Drachten, die een strafworp hadden moeten opleveren. Maar bij DOS maalde daar na afloop niemand meer om, want de punten waren binnen.
Doelpunten DOS: Matthijs Bastiaan 6x, Camiel van Keulen 4x, Esther Hamberg en Iris van Dijk 3x, Linda Treep en Patrick van de Rozenberg 2x, André Beens 1x

Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 19 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 19 uur geleden
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 21 uur geleden
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 28 mrt, 09:00
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 28 mrt, 08:17
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen 28 mrt, 08:00