Afbeelding

?Een studieboek over de basis van accountancy was er nog niet'

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

IJSSELMUIDEN ? Aan de accountant kleeft een beetje het imago van grijze muis. Volledig ten onrechte in de ogen van IJsselmuidenaar Kenny van de Beek (25). Maar dat is niet de reden waarom  hij en Rick Dekker er een boek over hebben geschreven.

De twee jonge accountants in opleiding en auteurs leggen in het boek ?De basics van een uitdagend beroep' niet uit wat het niet is, maar wat het wel is. Op basis daarvan kunnen studenten die beginnen met de opleiding accountancy of bedrijfseconomie een keuze maken. ?Is accountancy wel of niet iets voor mij en ? mocht het antwoord ja zijn ? kies ik dan voor het vak van AA- of RA-accountant?'

De vraag of daar nu echt een boek voor nodig is, kopt Kenny meteen in. Met een verrassend antwoord. ?Een boek waarin in heldere, voor iedereen te begrijpen, taal de essentie van het vak is verwoord was er nog niet.?

?Dat is best vreemd ja?, beaamt Kenny wiens boek inmiddels op de lijst van een aantal Hbo-instellingen staat. Zelf rondde hij de opleiding af aan Windesheim en combineert hij 4 dagen werk als accountant met de universitaire vervolgopleiding accountant tot registeraccountant op Nyenrode. Op Windesheim vroegen ze hem en Rick om dit boek te schrijven.

En zo geschiedde. De twee vrienden staken samen veel tijd in deze pennenvrucht, het uitgeven ervan en het benaderen van Hbo-scholen. Gevraagd naar de reden waarom een boek als dit er nog niet was, antwoordt Kenny dat  een van de dingen die waarschijnlijk meespeelt is dat je in het eerste jaar naast accountancy ook les krijgt in economische bedrijfskunde en fiscaal recht. Studenten kunnen na dat jaar een keuze maken maar weten dan nog niet alle basale zaken die je zou kunnen weten van een vak dat Kenny als zeer uitdagend typeert.

?Je komt met tal van mensen en bedrijven in aanraking. Ik kan als toekomstig accountant een privépersoon helpen met de administratie en evengoed een jaarrekening samenstellen van een bedrijf.? Afhankelijk van de grote van het bedrijf tekent de accountant voor het samenstellen van de jaarrekening of ook mede voor de juistheid van de aangeleverde cijfers. ?Hoewel een AA-accountant ook al vergaande bevoegdheden heeft, gaat de bevoegdheid van een RA-net een stap verder.?

Daarnaast is het vak volop in beweging. Doordat de digitalisering ook in deze sector steeds verder oprukt, verlegt de accountant zijn aandacht meer naar zijn adviserende taken. ?Je kunt dan denken aan het helpen van een bedrijf dat over gaat naar een andere rechtspersoonsvorm?, noemt Kenny een voorbeeld.

Donderdag presenteerde de IJsselmuidenaar zijn boek op Hogeschool Windesheim. De komende periode zullen hij en Rick de boer opgaan bij andere scholen om het belang van het boek onder de aandacht te brengen. ?Ik ben erg benieuwd naar de reacties die we gaan krijgen. Het kan maar zo zijn dat we naar aanleiding van die feedback het boek actualiseren. In de trant van ?welke vragen zou u als onderwijsinstelling in het boek nog meer beantwoord willen zien?'?

Een ander gevolg is mogelijk dat Kenny les gaat geven. ?Ons is al gevraagd om op Windesheim les te geven uit ons boek. Dat zou dan aanvankelijk voor een dag in de week zijn. Momenteel ben ik echter druk zat. Eerst maar eens slagen voor de opleiding tot registeraccountant?, besluit een enthousiaste Kenny zijn verhaal.

Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 24 apr, 13:15
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 24 apr, 11:11
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 24 apr, 08:00