IJVV verslaat DOS in aantrekkelijke derby

IJSSELMUIDEN - Zonder tot goed voetbal te komen, vermaakten IJVV en DOS Kampen zaterdag de ruim 1500 toeschouwers met een aantrekkelijk duel. Uiteindelijk was IJVV net iets sterker. De IJsselmuidenaren wonnen met 4-2.

De wedstrijd begon vol passie. Beide ploegen gingen er voor en dat leidde tot felle duels. In de 2e minuut was DOS voor het eerst gevaarlijk. Na gepruts achterin bij DOS Kampen kon Arjan Vorsselman bijna profiteren. Doelman Jasper Fix kon net op tijd ingrijpen. Na bijna een kwartier was er de eerste kans voor IJVV via Chiel Buikema. Doelman Roy van Dijk kon redding brengen. Een minuut later ontstond de grootste kans van de wedstrijd. Dada Bugera verscheen oog in oog met Fix, maar schoot wild over. Daarna was IJVV enkele keren gevaarlijk. Zo greep DOS-doelman Van Dijk goed in bij een kopbal van Gerjon van den Berg en een schot van Roelof van den Berg. In de 29ste minuut slaagde Buikema er niet in om de uitkomende Van Dijk te passeren. In de 35ste minuut schoot Eddo Wesselink een vrije bal tegen de lat en vijf minuten later werd een vrije bal van Hicham Ziyech met grote moeite door doelman Fix over de lat getikt. In de blessuretijd sloeg IJVV alsnog toe. Roelof van den Berg kreeg een grote kans, maar zijn inzet werd gestopt door de keeper. In de rebound was het alsnog raak via Buikema.

De tegengoal was een domper voor DOS, maar de bezoekers gingen fel van start. Vier minuten na rust was Ziyech creatief met een vrije trap vanaf de zijlijn. Hij verraste bijna doelman Fix, die met moeite de bal over wist te tikken. Twee minuten later zag Fix een schot van DOS rakelings naast gaan. Vervolgens kreeg DOS weer een fikse tik te verwerken. Robin Horstman probeerde met zijn hoofd op te ruimen, maar kopte in eigen doel. In de 61ste minuut werd Buikema van scoren afgehouden door doelman Van Dijk. DOS liet zich niet uit het veld slaan en bleef op zoek gaan naar een positief resultaat. Dat leidde in de 62ste minuut tot een goede kans voor Vorsselman, maar hij liep zich vast op doelman Fix. Zes minuten later was het wel raak. Leroy Krijn kopte raak uit een vrije bal. Daarna liet DOS een goede kans liggen. Ook in de daaropvolgende scrimmage was er geen succes. De 2-2 hing in de lucht, maar een foute pass van Sarkan Sahinturk leidde tot de 3-1. Weer was Buikema trefzeker. Dit was zeker nog niet de beslissing. Er gebeurde in de slotminuten nog van alles. IJVV claimde een strafschop na een vermeende handbal en vlak daarna kwam DOS op 3-2 via een doeltreffend afstandsschot van Maurice Vespignani. Vervolgens werd een doelpunt van DOS afgekeurd, omdat er een overtreding zou zijn gemaakt op doelman Fix. Het dapper strijdende DOS probeerde van alles, maar zette in blessuretijd ook teveel de sluizen open. Sonke de Velde stuurde Buikema diep, die van eigen helft kwam. De trefzekere aanvaller had een zee van ruimte, omspeelde Van Dijk, en besliste de wedstrijd door de bal in het lege doel te schieten.

Zo kreeg DOS na rust geen loon naar werken en won IJVV wat geflatteerd, al was de zege niet onverdiend te noemen.