Wit-Blauw zet KV DOS Kampen te kijk in korfbalderby

KAMPEN - Wit-Blauw/Green Organics vierde zaterdag het 95-jarig jubileum en heeft deze bijzondere dag extra cachet gegeven met een historische zege op rivaal KV DOS Kampen/Veltman. De ploeg won met maar liefst 24-15 en gaf KV DOS flinke stof tot nadenken.

Vooraf was DOS-trainer Jan Wiegers nog vol vertrouwen. "Als we ons niveau halen, moeten we van Wit-Blauw kunnen winnen", sprak hij voor de wedstrijd. Na afloop gaf hij credits aan Wit-Blauw. "Op een gegeven moment lukte alles bij Wit-Blauw en bij ons niets. We kregen kansen, maar kwamen niet dichterbij. Dan wordt het een gevecht en Wit-Blauw heeft dat goed opgepikt. Dat neem ik mezelf ook kwalijk. Ik heb de ploeg niet voldoende voorbereid op de wedstrijd. De spelers waren niet scherp. Dat was Wit-Blauw wel."

Beide ploegen deden in de eerste helft weinig voor elkaar onder. Er ging veel fout en scorend was het ondermaats. Na 35 korfbal stond er een tussenstand van 7-7 op het scorebord, maar beide ploegen hadden veel vaker moeten scoren.

Direct na rust liep Wit-Blauw even weg (9-7), maar DOS kwam al snel langszij. In de 41ste minuut was er de comeback van Elyne Visscher. Ze stond direct aan de basis van de mooiste aanval van de middag. Met een snelle verrassende pass hield ze tempo in de aanval. Sander Fixe was het doeltreffende eindstation. Het was het korfbal dat de nieuwe trainer Vincent van der Sloot graag wil zien bij Wit-Blauw. Vaak gebeurde dat niet, maar de ploeg is volgens de hoofdtrainer in opbouw. Dat is ook DOS, bleek uit de woorden van Wiegers na afloop. "We moeten helemaal opnieuw beginnen met bouwen."

Dat er nog genoeg werk aan de winkel is bij DOS bleek in het laatste kwartier van de wedstrijd. Langzaam glipte de wedstrijd DOS uit de handen. In de 57ste minuut werd het gaatje drie punten. Daarna was DOS mentaal geknakt. Al snel liep Wit-Blauw steeds verder weg. DOS leek de wedstrijd te laten lopen, met een onnodig grote nederlaag als gevolg, al moet ook gezegd worden dat er veel lukt bij een ploeg die een gewonnen wedstrijd speelt. Met diverse treffers strooide Wit-Blauw wat extra zout in de wonden met een definitief gapend gat van negen treffers tot gevolg. Het leidde tot feestvreugde bij Wit-Blauw, maar trainer Van der Slot blijft nuchter. "Ik hang de vlag nog niet uit. Maar dit is wel een goede overwinning op een goed moment. We zitten in een zware poule." Van der Sloot was vooral blij met de tactische inbreng van de spelers. "De analyse van DOS is door de spelers gedaan en niet door ons. Dat hebben ze heel goed gedaan. We hebben DOS gedwongen tot een laag rendement. Ze hadden weinig rebounds. In de tweede helft heeft DOS zichzelf opgeblazen. Ze hadden geen oplossing."