Een beeld van het laatste duel van KHC op 10 oktober.
Een beeld van het laatste duel van KHC op 10 oktober. Foto Tennekes

Nog veel vragen in Kamper voetbal over eventuele herstart voetbalcompetitie

· leestijd 2 minuten Sport

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - De KNVB mikt wat betreft de herstart van de voetbalcompetities op zaterdag 16 januari. Dat biedt hoop voor de Kamper clubs, maar er zijn nog veel open eindjes.

Vooraf was er de overtuiging dat het een vreemd seizoen zou worden door het coronavirus en dat is uitgekomen. Nadat er geen publiek meer welkom was bij wedstrijden, kondigde het kabinet op 13 oktober aan dat het amateurvoetbal werd stilgelegd. Trainen mocht nog wel, maar in groepjes van maximaal vier personen, waarbij de onderlinge afstand van 1,5 meter in acht moest worden genomen. Op 3 november werd dat zelfs teruggebracht tot maximaal twee personen. Toen besloten veel clubs om helemaal niet meer te gaan trainen en kregen spelers schema’s om zelf wat te doen.

Spelers en trainers kijken uit naar het moment dat ze weer wedstrijden kunnen spelen, maar dat moet wel op een verantwoorde manier gebeuren. “Natuurlijk vind ik het fijn als er weer gevoetbald kan worden. Maar wanneer kunnen we weer op een normale manier trainen. Dat vind ik het belangrijkste”, aldus KHC-trainer Kenan Durmusoglu. “Daarbij is het wel belangrijk dat spelers voldoende tijd krijgen om weer wedstrijdfit te raken.”

De KNVB heeft dat ook onderkend. Bij een herstart op 16 januari moeten clubs medio december weer normaal kunnen trainen. ‘s-Heerenbroek-trainer Freddie van den Burg rekent voor de herstart op een voorbereidingstijd van vier á zes weken. Als je pas in januari het veld op kunt, dan kun je in mijn optiek niet eerder dan half februari beginnen.”

In het amateurvoetbal wordt al ingespeeld op een herstart in januari. Her en der worden oefenduels ingepland. Ook IJVV-trainer Emiel Diender is daarmee bezig. “Ik hoop dat de competitie op 16 januari weer begint. Dan moet je oefenwedstrijden inplannen. Ik ben wel bang dat je een blessuregolf krijgt. Je kunt niet als een gek gaan trainen. Elke trainer zal straks maatwerk moeten leveren.” DOS-trainer Henk de Velde is ook bang voor blessures. Hij vindt dat de KNVB vijf wisselmogelijkheden moet toestaan in het restant van de competitie. “Net als in de beker het geval was. Daar voelde iedereen zich goed bij.” Diender sluit zich hierbij aan. “Je moet de balans vinden tussen presteren en bepaalde jongens rustig kunnen brengen. Het is heel goed dat je dan vijf keer mag wisselen.” De KNVB heeft inmiddels laten weten dat vijf wissels worden toegestaan in het restant van de competitie.

Bij een herstart op 16 januari gaat de KNVB uit van een scenario zonder nacompetitie en districtsbeker. “We hadden een heel eind kunnen komen in de beker, dus dat is wel jammer”, zegt Go-Ahead-trainer Marco Roelofsen. De voetbalbond hoopt dat alle competities kunnen worden uitgespeeld. Zalk-trainer Henk Buimer spreekt van een logisch plan. “Je wilt de competitie afmaken en de beker is van minder belang. Je moet iets wegzetten.” Wilsum-trainer Dick Schrijer acht de kans klein dat de competities helemaal worden uitgespeeld. Nieuwenhuis is positiever. “Vroeger, toen ik zelf voetbalde, had je geen periodekampioenen. Dat kun nu weer. De KNVB geeft voorrang aan de competitie. Je kunt ook de bovenste zeven teams laten spelen om promotie en de onderste zeven tegen degradatie.” Van den Burg ziet wel wat in dit plan. “Dan voetbal je eerst een halve competitie en vervolgens een hele competitie voor promotie of tegen degradatie. Tijdens de tweede competitie ben je zo ver gevorderd dat iedereen fit is. Ik vind het een goed idee.”

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 6 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen 18 uur geleden
Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen 19 uur geleden
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen 27 mrt, 23:23
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57