Afbeelding

Actie voor glasvezel in buitengebied

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Nick de Vries)
KAMPERVEEN - De wijkvereniging van Kamperveen staat voor de uitdaging om vijftig procent van de huishoudens in de streek te enthousiasmeren voor de aanleg van glasvezel. Pas als aannemelijk is dat de helft interesse heeft, wil de provincie garant staan voor de aanleg ervan.

Glasvezel is volgens Lammert van 't Hof van de streekvereniging hard nodig in het buitengebied. Hij wijst met name op de vele bedrijven die hier opereren en voor wie glasvezel eigenlijk onmisbaar is. "Soms is het voor een bedrijf bij een benodigde software-update sneller als dat even met een busje geleverd wordt, dan wanneer het via het internet gaat." Ook voor ouderen is het snelle internet volgens hem van groot belang. Als inwoners ouder worden, dan is het een uitkomst als zij makkelijk via internet aan zorg kunnen komen. Zo wordt voorkomen dat zij noodgedwongen naar de stad moeten verhuizen.

De aanleg van glasvezel in het buitengebied is vanwege de afstand tussen de huizen een kostbare zaak. Op internet circuleren bedragen van zo'n 3000 euro per aansluiting De provincie wil garant staan voor de aanleg, maar dan moet zo'n vijftig procent van de huishoudens zich hieraan committeren.

Om dit te bereiken hebben burgers uit het buitengebied van Kampen en Zwolle zich verenigd in de Stichting IJsseldelta Glas Buitengebied. Zij willen zo'n 3.300 adressen voorzien van glasvezel. De streekvereniging van Kamperveen gaat zich inzetten om de adressen uit haar gebied mee te krijgen met het plan. "We gaan huis-aan-huis vragen wat de mensen willen", aldus Van 't Hof.

Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 24 apr, 13:15
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 24 apr, 11:11
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 24 apr, 08:00