Afbeelding
Foto: Gerard Meijeringh

Sportclubs in coronatijd: Deel 6: IJTC

· leestijd 2 minuten Sport


(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - Door de jaren heen hadden sportverenigingen te maken met vertrouwde uitdagingen, kansen, zorgen en tegenvallers, maar door het coronavirus is alles anders. De impact is enorm. In de serie ‘Sportclub in coronatijd’ maakt De Brug een tocht langs verschillende verenigingen om polshoogte te nemen. In deel 6 gaan we op bezoek bij tennisvereniging IJTC uit IJsselmuiden.

Sinds anderhalf jaar is Hans Hullegie voorzitter van IJTC. “Toen ze me vroegen, heb ik gelijk gezegd dat er dan wel dingen zouden gaan veranderen. Ik ben begonnen met aanbrengen van structuur in de vereniging. Ik heb onder andere de technische commissie verzwaard, met name voor de jeugd, zodat er meer leven in de brouwerij zou komen. We hebben aan jeugdledenverwerving gedaan. Dat hebben Jeroen Pelleboer en Harmen Last samen opgepakt. Scholen zijn benaderd. Dat heeft ons tien nieuwe leden opgeleverd.”

Daarna werd de kantine aangepakt. “We zaten met een verouderde accommodatie. Henk van der Vegt heeft veel gedaan”, aldus Hullegie. De verbouwing van de kantine vond plaats tijdens de eerste lockdown in de coronacrisis. “Door corona kon niemand meer komen bij IJTC. Voor de werkzaamheden kwam dat wel goed uit." Volgens de preses is de verbouwing zeer belangrijk geweest. "Met een goede keuken krijg je gezelligheid binnen een vereniging en onze keuken was te klein.” Hullegie staat zelf regelmatig in de keuken. “Ik zorg dat er altijd versproducten zijn. Mensen komen er speciaal voor. Het zorgt voor sfeer en dat heb je nodig binnen een vereniging. Sinds de verbouwing is de omzet in de kantine tijdens competitiedagen verviervoudigd.”

Toch is het financieel gezien niet zo’n goed jaar voor IJTC. Dat komt uiteraard door het coronavirus. De deur van de kantine zit al enige tijd in het slot en ook eerder dit jaar moest de kantine gesloten blijven tijdens de coronacrisis. Door enkele subsidies hoopt IJTC toch quitte te draaien. Toch heeft de club ook geprofiteerd van de coronacrisis. Veel tennisclubs hebben meer leden mogen verwelkomen tijdens de coronacrisis. Tennis is een individuele sport en daardoor kun je deze sport coronaproof beoefenen. Het lokte nieuwe mensen naar IJTC. “Vooral voetballers. Die hebben we met een zomeraanbieding binnengehaald. Een aantal is lid gebleven. We hebben veel gedaan aan ledenwerving in het algemeen. En door de steun van de Club van 100 kunnen we trainingen voor de jeugd nu goedkoper aanbieden. Een uur les kost bij ons nu 5 euro. Ik ken genoeg tennisscholen waar je 7 of 8 euro per uur moet betalen”, aldus de voorzitter. Sinds augustus van dit jaar worden de tennislessen bij IJTC verzorgd door Tennisschool New Dutch Opportunities (NDO). Hullegie is er zeer over te spreken. “Niels den Oude van NDO denkt met ons mee. Hij wil iets extra’s toevoegen. Het gaat bij hem niet alleen om het geld.”

Volgens Hullegie gaat het goed met de vereniging. Het aantal leden is in anderhalf jaar gegroeid van 65 naar ruim 100. Hij ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet. "De structuur van de organisatie is goed en we hebben nu een goede tennisschool. En onze tennisbanen zien er uit als juweel. Dat is te danken aan onze klusgroep, de beste van Nederland. Of er nog plannen zijn voor de toekomst. Verjonging in de klusgroep. We hebben nu een man of acht in de leeftijd van 65 tot 86 jaar, maar ze worden natuurlijk wel ouder. Verder moeten de kleedkamers en de douches worden aangepakt. En we willen iets speciaals doen voor de jeugd. Dat moet we nog verder uitkristalliseren.”
                                                                                                                                        

Met een goede keuken krijg je gezelligheid binnen een vereniging

Gerard Meijeringh