Een van de ontwerpen van de multifunctionele combibaan.
Een van de ontwerpen van de multifunctionele combibaan. Foto: Gerard Meijeringh

Tien jaar terug in de tijd: Dromen van een multifunctionele combibaan bij VZOD

· leestijd 2 minuten Sport

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - Tijdens de coronacrisis liggen veel sportactiviteiten stil. Sportliefhebbers vullen dit hiaat op door terug te kijken in de tijd. Weekblad De Brug doet mee en bladert terug. In deel 9 van ‘Tien jaar terug in de tijd’ staat VZOD centraal. De ijsclub droomde van een multifunctionele combibaan, geschikt voor skeeleren en schaatsen, maar uiteindelijk werd de baan niet gerealiseerd.

Het is op een prachtige middag in november wanneer ik interim-voorzitter Wim Bouhuijs van VZOD tref bij de ijsclub. Samen zitten we coronaproof op een bankje, terwijl we genieten van de najaarszon en spreken over de multifunctionele combibaan. “Het idee kwam bij mij vandaan. Eerst was het plan om een grote skeelerbaan neer te leggen, later kwam de combibaan in zicht”, vertelt Bouhuijs die een groot schaatsliefhebber is, maar ook warme gevoelens heeft voor het skeeleren. Het was dan ook niet zo gek dat Bouhuijs met het idee kwam.

‘VZOD gaat voor multifunctionele combibaan’, kopt De Brug op dinsdag 16 november 2010. “We zien dit als een prachtig middel om de schaatssport te promoten”, reageert de toenmalige VZOD-voorzitter Riki van Dorp in het artikel. Op maandagavond 8 november 2010 ging de leden akkoord met het plan. Maar uiteindelijk bleek de ondergrond een te groot struikelblok. “We waren heel ver met het plan, maar we zaten met de ondergrond. Het plan was vrij kostbaar, zo’n 7 á 8 ton.” Op de ijsbaan van VZOD bestaat de ondergrond uit veen. “Met piepschuim eronder kon het gerealiseerd worden. Een skeelerbaan van 400 meter. Maar uiteindelijk bleken de kosten te hoog", aldus Bouhuijs.

Ook een tweede plan kwam uiteindelijk niet van de grond. “Dit afgeslankte plan ging uit van een skeelerkrabbelbaan van 50 bij 50 en was met een bedrag van rond de 2,5 ton veel goedkoper. In de wintermaanden zou er een dun laagje water op het asfalt moeten komen, zodat kinderen bij vorst snel konden schaatsen. Alles was in kannen en kruiken”, aldus Bouhuijs. Toch werd ook dit plan niet uitgevoerd. “Er ontstond twijfel of we er wel aan moesten beginnen. Waar haal je de vrijwilligers vandaan die je nodig bent? Daarom hebben we het uiteindelijk afgeblazen.”

Volgens Bouhuijs een verstandige beslissing, want de vrijwilligers liggen niet voor het oprapen bij VZOD. Tien jaar geleden niet en ook vandaag de dag niet. Ook bij het eerste plan waren er al twijfels binnen het bestuur of er genoeg vrijwilligers beschikbaar waren. Bouhuijs werpt een blik over de ijsbaan van VZOD. “”Wat zou het prachtig zijn geweest als we hier hadden kunnen skeeleren en schaatsen. We hadden gesprekken met de gemeente, maar die kwam niet met een zak geld. Dat snapte ik wel. Je hebt zoveel ijsbanen. Eigenlijk zouden we een keer de handen in elkaar moeten schuiven. Eerder was TOG een stadsvereniging en VZOD een boerenvereniging. Toen werd er niet samengewerkt. Als je in deze tijd wat wilt, zou je dat wel moeten doen. Dan heb je ook een grote kans op respons van de gemeente.”

Nadat de combibaan en de skeelerkrabbelbaan werden afgeschoten, bleef het lang stil bij de ijsclub uit Brunnepe. Bij VZOD groeide echter wel de overtuiging dat er wat moest gebeuren. Daarom werd er vorig jaar flink geïnvesteerd in de accommodatie. Zo werd een aparte kinderbaan gerealiseerd. "Deze baan ligt in de schaduw zodat kinderen er snel op kunnen”, aldus Bouhuijs. In de winter van 2019/2020 kwam het er echter niet van.

De warme winters zorgen voor frustratie bij Bouhuijs. "Twee jaar geleden zijn we twee dagen open geweest voor kinderen, maar voor senioren zijn we al negen jaar dicht. Je wordt er gek van. Eerder waren kinderen gek van ijs, maar dat wordt steeds minder. Vroeger gingen we met ruim achthonderd jeugdleden naar de kunstijsbaan, nu mag je blij zijn als je een bus vol krijgt. Het weer is extreem. De ene week zit je in een korte broek en een week later vraag je je af waarom de ijsbaan nog niet open is vanwege de kou. Maar ik blijf hopen op betere tijden. Ook gezien het 120-jarig bestaan van VZOD in deze maand”, besluit Bouhuijs.


We waren heel ver met het plan, maar uiteindelijk bleken de kosten te hoog

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht Algemeen 8 uur geleden
Bernard van den Belt en Esther Dekker verwelkomen de leescoördinatoren van Bibliotheek op school
Feest bij bibliotheek èn basisscholen met tien jaar 'Bibliotheek op school' Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht (5 foto's) 5 foto's instagram 10 uur geleden