Herman Wezenberg voor een volle container.
Herman Wezenberg voor een volle container. Foto: Gerard Meijeringh

IJVV stopt met oud papier

· leestijd 1 minuut Sport

(door Gerard Meijeringh)

IJSSELMUIDEN - IJVV stopt met het inzamelen van oud papier. “29 december stoppen we definitief”, aldus IJVV-voorzitter Mannie Vaandering.

Met dit besluit komt een einde aan een lange traditie in IJsselmuiden. “35 jaar was het inzamelen van oud papier een grote bron van inkomsten. Maar er is niets meer in te verdienen, maar er zit wel veel werk in”, aldus Vaandering.

“In 2019 beurden we nog geen dertig procent van het bedrag dat we in de jaren daarvoor binnenhaalden. Het is niet meer te doen. Daarom stoppen we op 29 december definitief met het verwerken van oud papier. Mensen moeten straks zelf achter een papierbak aan in de gemeente”, zegt de IJVV-voorzitter.

Op 21 juli luidde Herman Wezenberg namens IJVV al de noodklok in een interview met De Brug. Door het inzakken van de papierprijs liepen de inkomsten drastisch terug. Vervolgens kwam de coronacrisis er nog eens overheen en werden de opbrengsten nog lager. “Dit is een financiële aderlating”, sprak Wezenberg, die al jarenlang nauw betrokken is bij het inzamelen van oud papier door IJVV. Jaarlijks werd er flink op verdiend, maar de goede tijden zijn voorbij.

Het aanbod van oud papier is sterk teruggelopen. Daarom komt IJVV al een behoorlijke tijd niet meer aan de benodigde 3.000 kilo en zijn de verdiensten sterk teruggelopen.

Daarnaast zat er steeds meer troep tussen het oud papier. “Piepschuim, kleding, plastic, glas en gipsplaten. Daar kunnen we niets mee. Dat kost ons alleen maar geld”, aldus Wezenberg.

Alles bij elkaar opgesteld bleek het inzamelen van oud papier niet meer de moeite waard. Sterker nog, het werd een loden last voor de voetbalvereniging uit IJsselmuiden.

Gerard Meijeringh