Afbeelding

?Het Scrum-feest gaat door'

· leestijd 2 minuten Cultuur

(door Christiaan Schutte)
KAMPEN ? Je eigen folkfestival organiseren, verantwoordelijk zijn voor de line-up, een whisky-proeverij en jouw eigen optreden als band. Het klinkt even fantastisch als stressvol. Best vreemd dus als je hoort dat bij het optreden afgelopen voorjaar in het Zwolse poppodium Hedon meer zenuwen kwamen kijken voor de gelouterde bandleden van Scrum dan het geval zal zijn bij het ?Fields of Folk' Festival op 2 en 3 oktober.

De verklaring? Het was in april voor het eerst dat de folkband optrad met Léon Moorman als leadzanger. De Zwollenaar van Drentse komaf bracht echter nieuw elan - ?na drie nummers stond de zaal op zijn kop' en dus is de conclusie dat het Scrum-feest doorgaat.
En op 2 en 3 oktober is dat dus met het ?Fields of Folk' Festival in Music Club Kampen. Een akoestische sessie op de 2e oktober en knallen op de 3e is wat de bezoekers te wachten staat. Een feestje bovendien met tien artiesten annex bands die de Scrum-bandleden hebben uitgezocht met hetzelfde criterium als vorig jaar, namelijk dat je als muzikant bij wilt zijn als fan.

Herinneringen aan eerste
Het eerste ?Fields of Folk' Festival vorig jaar bezorgt Kampenaar Marco Hulsebos (bas) weer kippenvel. ?Wij brengen niet alleen muziek. Folk is vooral beleving?, begint hij een interview in bijzijn van Robin Abma (gitaar). Laatstgenoemde benadrukt graag dat het niet louter een aha-erlebnis is. Zeker, de doorgewinterde folk-liefhebber komt aan zijn of haar trekken. ?Maar?, zo verzekert Robin, ?folk is vandaag de dag heel breed?. Anders gezegd: de mandoline, viool en pipe zullen niet ontbreken, evenmin de Ierse en Schotse invloeden, het is alleen veel meer dan dat. Folkmuziek is immers de muziek van het volk en dat is niet gebonden aan plaats en tijd. De nieuwe generatie singer-songwriters heeft zijn weg gevonden naar de folk.

Nieuwe zanger
De nieuwe Scrum-zanger Léon is daarvan zelf een goed voorbeeld zegt Marco. ?Hij kan prachtig zingen en is daarnaast een goede tekstschrijver. In vergelijking tot onze vorige zanger Scot brengt hij de muziek kleiner, terwijl hij de uithalen prima aankan.? ?Dat moet ook wel?, vult Robin aan. ?Anders hadden we een deel van ons oude repertoire weg kunnen gooien. Wat we veel horen van ons publiek is dat Léon minder op de voorgrond staat dan Scot en dat we als gevolg daarvan meer een band vormen.? Volgens de heren is dat tegelijkertijd een compliment voor Scot. Die heeft een jaren-80-achtige metal-stem waar hij een soortgelijke energie inlegt als die van zijn grote voorbeeld Bruce Dickinson van Iron Maiden. Met een magnetiserende uitwerking. ?Toch is het een heel bewuste keuze van ons geweest om voor een ander soort zanger te kiezen?, vervolgt Marco het Scrum-verhaal. ?Opeens heb je iemand in je midden die niet tien jaar Scrum als bagage heeft en anders tegen zaken aankijkt. Ons bloed gaat er anders van stromen.?

Omarmd
Gelukkig heeft het publiek die transformatie omarmd. Robin: ?Die eerste drie nummers in Hedon vond ik zenuwslopend. Fans zijn nu eenmaal kei-eerlijk. Als ze het niets vinden, krijg je dat meteen terug. De ontlading was enorm toen na drie nummers de zaal losging.? Energie kreeg de band eveneens van recente trips naar Denemarken en Noorwegen. Scrum is in de Scandinavische landen populair maar wist ook in Italië, Frankrijk, Duitsland en België de harten van folk-liefhebbers te raken. In Nederland heeft de band een trouwe schare fans die onder andere de weg naar de theatertours weten te vinden. Het Scrum-feest is na ruim tien jaar nog lang niet voorbij en soms zit het ook gewoon een beetje mee. Onder de bands die hun opwachting maken op ?Fields of Folk' zit namelijk The Dubliners. ?The Rolling Stones van de folk?, zegt een glunderende Robin. ?Tja als je die kunt krijgen. Ze zijn op tournee, dat geluk moet je hebben. En met de Music Club spelen ze in een aansprekende entourage. De Music Club op zijn beurt wilde The Dubliners graag hebben en dan is het cirkeltje rond.?

Voor meer informatie over Folk of Fields zie www.scrummusic.nl.