Afbeelding

Ook niet-rockers welkom op Ton Up Sunday

· leestijd 1 minuut Cultuur

(door Nick de Vries)
KAMPEN - Motoren, Rockabilly-muziek, leren jacks en vooral gezelligheid. Dat zijn volgens organisator Cor van Iperen de ingrediënten van de Ton Up Sunday die plaatsvindt op 13 september voor ?t Kroegje in de Geerstraat. De dag is bedoeld voor zogenoemde Ton Up Boys, maar iedereen is welkom op het evenement dat dit jaar voor de derde keer gehouden wordt.

De dag wordt georganiseerd door de Kamper Ton Up Club een groep vrienden die hun liefde voor Café Racers gemeen heeft. Ton Up? Café Racers? Niet meteen termen die de gemiddelde Kampenaar wat zullen zeggen. Cor legt uit: ?Ton Up stamt uit de jaren vijftig. Het is een subcultuur van jongeren die een liefde hadden voor Rock ?n Roll en motoren. Vaak herkenbaar aan de kleding, zoals de leren jacks. Later is die stroming bekender geworden onder de naam Rockers. De naam Ton Up komt van het doorbreken van de 100 miles per uur barrière. Ton staat voor 100 en Up geeft aan dat je nog harder gaat.? De Kamper Ton Up Club heeft affiniteit met de leefwijze van de rockers uit de jaren vijftig, maar het belangrijkste is toch wel de liefde voor de motoren. Waar de een houdt van Low Riders, de ander van moderne Japanse racers, gaat Ton Up voor de Café Racers. Engelse of Europese motoren zoals Triumph, Norton en BSA die dikwijls door de gebruiker zelf zijn omgebouwd tot sportmodel. Snelheid gaat hierbij voor op comfort. ?De naam komt van het Engelse The Ace Café?, vertelt Cor. ?Dit is een belangrijk ontmoetingspunt voor motorrijders in de jaren vijftig. Wij komen er met onze club ook wel eens.?
Cor kwam op het idee om een Ton Up treffen te organiseren in Kampen, omdat hij merkte dat de Café Racer populair was in Kampen. ?Er zijn hier wel zo'n dertig liefhebbers. We hebben in het verleden wel eens een bijeenkomst georganiseerd daar stonden ruim 160 Engelse Motoren alleen al uit Kampen. Er zijn niet veel plekken in Nederland waar Ton Ups samen komen, dus ik dacht, waarom niet hier?? De eerste twee edities van Ton Up Sunday overtroffen de verwachting van Cor en hij hoopt dat het nu nog drukker wordt. ?Het is nadrukkelijk niet alleen voor Ton Ups bedoeld. Ook mensen die nieuwsgierig zijn, of die gewoon een gezellig dagje willen, zijn welkom. We hebben een goede Rockabilly band, The Badger and The Bass, uitgenodigd, The, er draaien dj's en Jan Liefting van Toko Medan heeft een standje met eten. Ondertussen kun je genieten van prachtige motoren, wat wil je nog meer?? Ton Up Sunday vindt plaats voor ?t Kroegje in de Geerstraat vanaf 13.30 uur.

Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht Algemeen 9 uur geleden
Bernard van den Belt en Esther Dekker verwelkomen de leescoördinatoren van Bibliotheek op school
Feest bij bibliotheek èn basisscholen met tien jaar 'Bibliotheek op school' Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht (5 foto's) 5 foto's instagram 11 uur geleden