Luhukay vecht namens KHC een duel uit in de wedstrijd tegen Hierden op 30 april 2018.
Luhukay vecht namens KHC een duel uit in de wedstrijd tegen Hierden op 30 april 2018. Foto: Tennekes

Romano Luhukay stelt andere prioriteiten

· leestijd 1 minuut Sport

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - Jarenlang draaide bij Romano Luhukay alles om voetbal, maar inmiddels stelt de dribbelaar andere prioriteiten. “Als persoon ben ik hetzelfde gebleven, maar mijn privéleven is voor mij belangrijker geworden.”

Luhukay is werkzaam als teamleider in de jeugdzorg. Hij kon deze baan aanvankelijk goed combineren met voetbal, maar door corona kwam daar verandering in. “Toen hadden ze liever niet meer dat ik diensten ging wisselen en kon ik niet meer elke keer trainen”, aldus Luhukay.

Daardoor kwam hij in een lastige situatie terecht bij zijn nieuwe club Go-Ahead. “Ik had er heel veel zin in, maar het is niet geworden wat ik ervan had verwacht. Er zag geen perspectief meer. Ik moest trainingen laten schieten en ik vond dat ik niet voldoende kansen kreeg van de trainer. Het klopte niet meer. Het gevoel was niet goed. Als ik er voor ga, wil ik spelen”, aldus Luhukay.

Hij besloot om te stoppen met voetballen. Al snel kwam KHC. Op Sportpark De Venen vonden ze het geen probleem dat hij maar één keer per week kon trainen. KHC diende een verzoek in voor overschrijving en dat werd op 6 oktober ingewilligd door de KNVB. “Daar was ik heel blij mee. Voetbal is mijn ding."

Toch duurde het nog een tijdje voordat Luhukay speelgerechtigd was. “Tegen De Merino’s was ik niet speelgerechtigd. Go-Ahead heeft pas ruim twee weken geleden de blokkade eraf gehaald, ondanks het feit dat de KNVB goedkeuring had gegeven", legt de voetballer uit. Veel maakte het niet uit. “Ik heb één week getraind en toen ging het voetbal eruit. Maar ik ben blij dat ik terug ben bij KHC. Het voelt vertrouwd. Verschillende jongens zijn er niet meer, maar de nieuwe jongens hebben me goed opgevangen. En de trainer is een aardige man. Ik heb een warm welkom gehad van supporters en spelers.”

Vorig seizoen beleefde een leerzaam seizoen bij CSV Apeldoorn. “We hadden een heel goed team en begonnen heel sterk. Maar toen ontstond er onenigheid met de trainer en was er meer aandacht voor randzaken dan voor het spelletje. Toch heb ik genoten. Ik heb een andere versie van mezelf ontdekt. Als rechtsbuiten kwam ik veel meer op de helft van de tegenstander en kon ik veel meer acties inzetten. Zo kon ik meer rendement in m’n spel leggen.”

Bij KHC hoopt hij iets te voegen. "Voor mij is het belangrijk dat ik een hoog rendement haal. Ik wil acties maken en de mensen laten genieten. En ik wil van elke wedstrijd genieten die ik speel. Daarnaast zijn mijn privéleven en gezondheid belangrijk. Ik werk met moeilijk opvoedbare kinderen. Ik maak van alles mee, maar ze luisteren en tonen respect. Dat is niet vanzelf gegaan. Daar heb ik drie jaar lang veel in geïnvesteerd. Ik stel nu andere prioriteiten. Zo kun je het zeker zeggen”, besluit Luhukay.”

Gerard Meijeringh