Afbeelding
Aangeleverd

‘Ellendeling’ Midget Ferrara rapt zich overeind na mysterieuze ziekte

· leestijd 2 minuten Algemeen

KAMPEN - Met z’n twee meter en nog heel wat, kale kop en bril was rapper Midget Ferrara jarenlang een opvallende verschijning in de Kamper rapwereld. Net als één van z’n inspiratiebronnen, Eminem, bevocht hij als blanke rapper met veelal thematische raps een plaatsje aan het hiphopfirnament. Toen zijn album in 2006 uitkwam, werd de boomlange rapper plots geveld door een mysterieuze ziekte. Jarenlang tot niets in staat: Depressieve gevoelens, suïcidale gedachten. Maar, hij kwam er bovenop. Op zijn pas uitgekomen album, Ellendeling, bezingt hij deze donkerste periode uit zijn leven.

Het album is rauw en direct, op alle fronten: De niet flatteuze titel, de hoes waarop een fantasiefiguur duistere episodes uit Ferrara’s ziekteproces doormaakt; verzwakt liggend op de badkamervloer, een val van de trap. Nietsverhullend zijn ook de teksten die het leven van de zelfverklaarde ellendeling op z’n grimmigst beschrijven. Als mijn vreten eruit komt, kan het dan gewoon anaal?, rapt hij zonder franje, op Beterschap, waarin hij inmiddels hersteld, belooft voortaan dankbaar door het leven te gaan. Ferrara is niet van plan zijn misère met de mantel der liefde te bedekken. Het was een heftige tijd en iedereen mag weten hoe heftig.

De bacteriële infectie trof Ferrara in 2006. Niemand wist toen nog wat eraan scheelde. De omineuze K passeerde de revue. Duizenden keren werd er bloed afgenomen. Er volgde zelfs een beenmergpunctie en de doktoren hadden even nodig. Ze prikten een paar keer mis. De pijn was ondragelijk. “Ik was hevig verzwakt, maar ze moesten me met een groepje onder controle houden”, vertelt Ferrara, op dat moment slechts een schim van de imposante gestalte die hij ooit was. Uiteindelijk ontdekten doktoren de sporen van de bacterie. Hij kon niet behandeld worden, maar krabbelde er desondanks weer bovenop.

Toen volgde een nieuw dal. “Toen ik mijn leven weer oppakte stond ik onder grote druk. Ik had echt het gevoel dat ik de gemiste jaren in moest halen”, vertelt Ferrara. “Ik stortte me op m’n werk, wilde me iedere dag weer bewijzen. Met als gevolg dat ik overspannen raakte en weer thuis kwam te zitten.”

Dat alles ligt nu ver achter hem en zoals het cliché luidt: Hij kan er nu zelfs om lachen. Ferrara kreeg z’n leven op orde, kwam kilo’s aan en stortte zich weer op zijn, in 2006 gestaakte, muzikale carrière. Dat de teksten over z’n ziekte zouden gaan was vanzelfsprekend. “In rap moet het altijd ergens over gaan|, zegt Ferrara. “Anders wordt de tekst gewoon percussie. Mijn eigen leven ligt dan voor de hand. Het is voor mij logisch dat ik dan gewoon de waarheid vertel. Ik verhul niets. Tuurlijk af en toe voelt het een beetje vreemd als ik op een podium al mijn intiemste momenten met het publiek deel. Maar het is mijn leven. Ik hoef me daarvoor niet te schamen.”
Negen jaar na zijn laatste album is Ferrara als artiest gegroeid. Hij is hiervoor dank verschuldigd aan producer Limo Depri, die hij ontmoette toen de twee beiden aan een internetwedstrijd meededen. “Limo maakt hele trage beats, die veel ruimte laten voor je teksten. Ik was altijd gewend om heel veel woorden in de regels te proppen en kreeg wel eens het verwijt dat de teksten daardoor niet verstaanbaar waren. Dit past eigenlijk veel beter bij me.”
Ferrara is beter en heeft een album uit. De ellendeling is opgekrabbeld. Klaar om zijn muzikale carrière nieuw leven in te blazen. Tijd om, zoals hij het zegt in het nummer Beterschap, ‘te gaan jagen op zijn heilige graal: Optreden in Paradiso.’ “Maar allereerst maar eens zorgen dat ik voldoende publiek bij elkaar krijg tijdens het debuut in m’n thuisstadje. Dat zou me al heel veel waard zijn.”


Het optreden van Ferrara vindt plaats op 3 juli om 21.00 uur in de kantine van Sporthal de Reeve aan de Horstsingel 1. De support wordt verzorgd door Prrsoonlijke Fout bestaande uit Guido Faas, Tijmen Meermen en Mitch Buchanan. De dj’s zijn Dré en Mike. Het album is te beluisteren op www.midgetferrara.nl.

(door Nick de Vries)