Afbeelding

Zonder korfbal eindelijk tijd voor andere leuke dingen

· leestijd 1 minuut Sport

(door Gerard Meijeringh)
KAMPEN ? KV DOS Kampen begon afgelopen zaterdag zonder René Bruggeman aan de korfbalcompetitie in de overgangsklasse. Na vijftien seizoenen in de hoofdmacht besloot de topscorer van DOS dit jaar een punt te zetten achter zijn loopbaan. ?Ik heb 21 jaar gekorfbald bij DOS en ben nu 32 jaar. Het is genoeg geweest. Het is nu tijd voor andere dingen.?

Natuurlijk is Bruggeman niet uitgekeken op korfbal. ?Het liefst zou ik mijn broekje en m'n shirt aantrekken en het veld inrennen, maar de dingen eromheen gingen me tegenstaan. Het kost zoveel tijd.? En dus besloot Bruggeman om te stoppen. ?Ik heb vijftien jaar in het eerste gespeeld. Dat was bijna de helft van mijn leven. Nee, het was geen sleur, maar soms wil je ook wel eens wat anders doen. Ik heb een racefiets gekocht en al aardig wat kilometers gemaakt?, lacht Bruggeman.

Als 17-jarige debuteerde Bruggeman in de hoofdmacht van DOS onder de toenmalige hoofdtrainer Pieter Treep. Daarna bleef hij altijd basisspeler bij DOS. Hij maakte diverse hoogtepunten mee, zoals de promotie naar de hoofdklasse. Daar liep DOS tegen grenzen aan. ?In de overgangsklasse konden we prima meekomen. In de hoofdklasse was het echt aanpoten. In het begin waren we overdonderd. Later ging het beter.? Degradatie was uiteindelijk niet te voorkomen. ?Jammer, in een tweede jaar in de hoofdklasse hadden we wellicht gemakkelijker kunnen aanklampen. In zo'n sterke competitie ga je zelf ook beter korfballen.?

Heeft Bruggeman eigenlijk wel het maximale uit zijn loopbaan gehaald? ?Dat weet ik niet. Als je elders iets wilt proberen, moet je dat in de jeugd al doen. Kijk maar naar Harjan (red. Harjan Visscher die overstapte van Wit-Blauw naar DOS '46). Dan kun je grote stappen maken. Ik heb er echter nooit bij stilgestaan. Ik speelde in een vriendenploeg. Ik was een goede speler voor DOS, maar ik weet niet of ik het had gered bij een club uit de Korfbal League.?

De laatste jaren heeft DOS veel ervaren spelers verloren. Aan deze lijst zijn nu Bruggeman en ook Yvonne ten Hove toegevoegd. Hiermee verliest de ploeg veel scorend vermogen. Toch denkt Bruggeman dat het goed komt. ?Ik ben niet onmisbaar. Iedereen is te vervangen. Yvonne en ik maakten veel doelpunten, maar als iedereen scoort, kom je dicht in de buurt. Misschien moet DOS het nu meer van het collectief hebben. En vergeet niet: Het vertrek van Reinier Meijering hebben we vorig seizoen ook goed opgevangen.? De komst van trainer Arjan Wiegers noemt hij positief. ?Hij kan gaan bouwen aan een nieuw DOS, dat ook in de toekomst het niveau van de overgangsklasse kan vasthouden.?

Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 11 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen 23 uur geleden
Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen gisteren
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen 27 mrt, 23:23
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57