Afbeelding
foto aangeleverd

Expositie in Galerie Tripmaker

· leestijd 1 minuut Cultuur

KAMPEN - ‘Lezen, schilderen, schrijven’. Dat is de titel van de nieuwe expositie in Galerie Tripmaker die donderdag 3 december opent. In de expositie staan lezen en boeken centraal. 

Dat heeft een reden: bij Uitgeverij Van Warven verschijnt deze week ‘Een hemel voor Theo’, het eerste boek van Wouter Berns zonder plaatjes. Deze novelle roept volgens Berns eenzelfde sfeer op als zijn schilderijen; het schetst een onvoorstelbare, maar niet onmogelijke wereld.

De expositie opent in het Sinterklaasweekend en is te bezichtigen op 3 en 4 december van 16 tot 20 uur en op 5 en 6 december van 13 tot 17 uur. Daarna blijft de expositie te bezichtigen tot en met de Boekenweek in maart 2021 in elk eerste weekend van de maand of op afspraak.

Boekenschilderijen

Boeken vormen een grote inspiratiebron voor kunstschilder Wouter Berns. Of het nu om oude verhalen uit de Griekse mythologie of de bijbel gaat, of om hedendaagse literatuur. Prometheus, Jona, Don Quichotte, Gulliver of Mr. Pip, een goede kijker herkent de verhalen in de schilderijen. Boeken spelen ook letterlijk een rol in Berns’ werk, als ruggensteun, onderdak of als fruit aan de bomen. Regelmatig wordt zijn werk gebruikt als illustratie voor boekomslagen. Ook op zijn net verschenen schrijfdebuut prijkt een van zijn schilderijen. Dit schilderij, ‘De gedachteloze filosoof’, is ook te zien op de expositie ‘Lezen, schilderen, schrijven’ in Galerie Tripmaker.

‘Een hemel voor Theo’

‘Een hemel voor Theo’ neemt je mee op een surrealistische wandeling door het hemelrijk. Het is een ongewone vertelling die leest alsof het allemaal de normaalste zaak van de wereld is. De gebeurtenissen en ontmoetingen die Theo ten deel vallen zetten het hemelrijk en haar bewoners in een bijzonder daglicht. Een hemel voor Theo is een speels filosofisch verhaal over hoop en verbondenheid, over hele en halve zolen, en dat iedereen het wel eens bij het verkeerde eind heeft.

Wouter Berns

Wouter Berns (1970) exposeert zijn werk al zo’n dertig jaar in binnen- en buitenland. Tussen het schilderen door kruipt hij regelmatig achter zijn laptop om verder te schrijven waar zijn schilderijen ophouden. Net als in zijn schilderijen creëert Wouter Berns in zijn verhalen een eigen wereld. Zijn fantasie, gedachten en onderzoek worden dan niet in verf gevangen, maar in woorden. Als een beschouwer, vrij associërend en met een sterke verbeeldingskracht. Zijn debuutnovelle ‘Een hemel voor Theo’ is verkrijgbaar bij Galerie Tripmaker, online via uitgeverijvanwarven.nl of via de betere boekhandel.

Fred Sollie