Marianne Stoeltie, Gerlyne van de Poll, Cathy van Zanten en Diane Hund (v.l.n.r.) op een vergaderkruising.
Marianne Stoeltie, Gerlyne van de Poll, Cathy van Zanten en Diane Hund (v.l.n.r.) op een vergaderkruising. Foto Tennekes

’Meisjes van de Geerstraat’ gaan creatief om met crisis

· leestijd 1 minuut Ondernemen in Kampen

KAMPEN – Vier onderneemsters uit de Geerstraat sloegen tijdens de eerste golf van de heersende pandemie de handen ineen om elkaar en hun klanten te bemoedigen. De verwentasjes die ze samen maakten, werden enthousiast ontvangen. Daarom gaat het initiatief tijdens de huidige tweede golf de tweede ronde in.

Het idee werd gelanceerd door Marianne Stoeltie die op de hoek met de Boven Nieuwstraat haar winkel ’Kunstig Kitschwerk’ drijft. Diane Hund (Fair and Share), Cathy van Zanten (Winkel van Kaatje) en Gerlyne van de Poll (Zoetelief) haakten aan. Samen stelden ze een tasje samen waarin ieder haar steentje  bijdroeg in de vorm van hun specialiteit. Stoeltie (Kunstig Kitschwerk) verkoopt kleurrijke boeken, kleding, tassen tot aan allerlei ”gekkigheidjes”. Hund (Fair and Share) heeft allerhande eerlijk en duurzaam geproduceerde waar. Van Zanten drijft een vintage winkel met oude en nieuwe spulletjes in haar Winkel van Kaatje en Van de Poll tenslotte verkoopt bij Zoetelief koffie, thee, chocola en meer lekkernijen.

Creativiteit
De verwentasjes variëren van samenstelling en meerdere thema’s hebben al de revue gepasseerd. Tijdens de eerste golf zijn er verwentasjes gemaakt om de harde werkers in de zorg te bedanken. Daarna volgden thematasjes voor vader- en moederdag. In juni brachten de dames, pardon meisjes, verwentasjes uit om de juffen en meesters te bedanken.
Na de zomer besloten de Meisjes van de Geerstraat het initiatief te vervolgen vanwege de vele positieve reacties die ze kregen. Ook voor henzelf was dat bemoedigend want de verlaten Geerstraat bood in april en mei een troosteloze aanblik tijdens de zogeheten intelligente lockdown. Het aanbod is uitgebreid met brievenbuspakketten die binnen Kampen en IJsselmuiden gratis worden rondgebracht.
Als de winter officieel begint op 21 december, vervangt het herfsttasje het wintertasje. En ofschoon de ondergedoken Sint het land nog niet uit is, is er al een Kerstpakket verkrijgbaar.

Media

De media weten de onderneemsters te vinden. De Stentor schreef als eerste op 6 mei over de Meisjes van de Geerstraat waarna het Nederlands Dagblad volgde op 1 augustus en De Brug op 3 november. In november kwamen er cameraploegen langs van Kamper Nieuws (zie KamperNieuws.nl) en de NOS. Laatstgenoemde zendt op 23 december om 21u30 op NPO1 een reportage uit over de Meisjes van de Geerstraat.

In de video- en fotoreportages zijn de vergaderlocaties van de onderneemsters te zien: de kruisingen van de Geerstraat met de Boven Nieuwstraat en de Hofstraat. Met op elke hoek één van de vier onderneemsters waren dit, te meer in de open lucht, coronaverantwoordelijke overleglocaties met behoud van afstand.
Tegelijk bracht corona de onderneemsters dichter bij elkaar. De verwentasjes zijn verkrijgbaar in de vier winkels en op de websites ZoeteliefKampen.nl en FairandShare.nl. Met kleurrijke, lekkere en handige spulletjes bemoedigen zo de verwentasjes wederzijds de consument en de onderneemsters van de Meisjes van de Geerstraat.

(door Maarten van Gemert)