Afbeelding
Foto Tennekes

Motorische ontwikkeling van basisschoolleerlingen onder de loep

· leestijd 2 minuten Sport

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - Volgens experts worden kinderen motorisch steeds minder vaardig in Nederland. Maar hoe zit dat in Kampen? Een pilot moet daar meer duidelijkheid over verschaffen. In de maand november zijn de motorische vaardigheden van zeshonderd basisschoolleerlingen in Kampen onder de loep genomen door middel van een beweegtest (BLOC-test).

In november 2019 werd in Kampen een nieuw sportakkoord gepresenteerd. Een jaar later ging de pilot 'Talentherkenning en Ontwikkeling' onder Kamper basisschoolleerlingen van start. Bij de pilot wordt samengewerkt tussen Sportservice Kampen, Talentenregisseurs Overijssel, Landstede Sport en Bewegen en kinderfysiotherapie Kampen. De Bloc-test is uitgevoerd op de Kamper basisscholen De Groenling, De IJsselster, Wonderwijs en de Willem van Oranjeschool. Op 12 november is begonnen met de pilot op de desbetreffende basisscholen. Inmiddels zijn alle testen afgerond.

Brede motorische ontwikkeling

De pilot wordt georganiseerd vanuit de werkgroep ‘van jongs af aan vaardig in bewegen’, een van de vijf werkgroepen die het Kamper Sportakkoord vorm heeft gegeven en ook heeft helpen uitvoeren. De pilot is onderdeel van het regionale project ‘Talentherkenning en Ontwikkeling’. Dit project is gericht op een brede motorische ontwikkeling voor alle kinderen, zowel tijdens de gymles als daarbuiten. "Er is bewezen dat wanneer je motorisch goed ontwikkeld bent, je later sneller nieuwe bewegingen eigen maakt. Motorisch vaardig zijn zorgt ook voor meer plezier tijdens bewegen en dit heeft weer effect op een leven lang bewegen", aldus Daphne Noordman

Beweegtest

Ze is een van de vakleerkrachten die nauw is betrokken bij de pilot en is werkzaam op drie scholen in de gemeente Kampen. “Natuurlijk hebben we als vakleerkrachten wel een beeld van de motorische vaardigheden van onze leerlingen, maar we hebben dit niet zwart op wit staan. Het uitvoeren van een test helpt ons om een nog beter beeld te krijgen." En daar is dus in november een begin mee gemaakt. Via de zogenaamde BLOC-test zijn zeshonderd basisschoolleerlingen getest, waarbij er ondersteuning was van Landstede-studenten. Een behoorlijke klus. "Maar het is prima verlopen. De meeste kinderen konden we in een uur doen. Elk uur één klas. Per dag hebben we vier klassen getest", aldus Noordman.

Beeld

In de beweegtest stonden springen, balanceren, zijwaarts verplaatsen en hand-oog coördinatie centraal, de fundamentele beweegvaardigheden. Het ging volgens Noordman om simpele testjes, waarbij je door de scores in te voeren in een app snel een goed overzicht hebt wat betreft de motoriek van een leerling. “We hebben groep drie tot en met acht gescreend. De test is bedoeld als middel om te bereiken dat kinderen beter bewegen. Straks hebben een goed beeld wat betreft het beweegniveau van de leerlingen en daarmee kunnen we aan de slag." Dat kan op verschillende manieren. “We kunnen kinderen doorverwijzen naar de fysiotherapeut of MRT. Met de uitslagen van de test kunnen we onze lessen anders inrichten en handelen met een stukje voorkennis. Bijvoorbeeld het ondersteunen van de kinderen die moeite hebben met balansoefeningen”, vertelt Noordman, die benadrukt dat er niet alleen aandacht is voor kinderen met onvoldoende motorische vaardigheden. “Het gaat niet alleen om de onderkant, maar ook om de bovenkant. We kijken ook naar de kinderen die juist heel goed scoren. Zij kunnen dan tijdens de gymles andere opdrachten krijgen.” Noordman heeft de eerste resultaten al ingezien. “De scores van de meeste kinderen komen overeen met het beeld wat ik zelf als vakleerkracht heb. Sommige leerlingen scoren lager of hoger dan dat ik zelf had verwacht. Hoe dat kan? In een activiteit komen meerdere vaardigheden samen. Wellicht kan een leerling een hoop verbloemen of komt de leerling minder goed tot zijn of haar recht."

Toekomst

Hoe ziet het vervolg eruit? "Ik hoop dat dit aanslaat. Het liefst zouden we dit willen uitrollen naar meer scholen. Scholen hebben er bijna geen werk van, alles gebeurt tijdens de gymles. Ik hoop dat de vier pilotscholen verder willen. Dan kun je volgend jaar opnieuw gaan testen en dan kun je ook zien of het heeft geholpen en of we op de goede weg zitten. Maar deze pilot is een belangrijke stap. Door te testen kunnen we de motorische vaardigheid nog verder verbeteren", besluit Noordman.

Wethouder Van den Belt (links) en Liset Vollebregt van de WachtVerzachter.
Zandloper overhandigd aan wethouder Van den Belt als markering start WachtVerzachter Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Livera alweer 5 jaar terug in Kampen en dat wordt gevierd met 5 dagen met 20% korting Partnerbijdrages 15 uur geleden
Afbeelding
Wijkverpleging IJsselheem, werk dat er echt toe doet Partnerbijdrages 15 uur geleden