Kerstgroep Peru
Kerstgroep Peru Jan van Hulst

De stal van overal collectie van een gepassioneerd verzamelaar

· leestijd 1 minuut Ingezonden Ingezonden

Uit de grote verzameling van Jan van Hulst uit Krimpen a/d IJssel is van 10 december tot 9 januari een groot aantal zeer fraaie kerstgroepen, afkomstig uit alle delen van de wereld, in Museum Elburg te bewonderen. De kerstgroepen hebben op verschillende plekken in dit voormalige middeleeuwse klooster, waarin het museum gevestigd is, een plek gevonden. Vooral de prachtige dubbel kapel biedt een sfeervol decor. Belangstellenden kunnen tijdens de openingstijden van het museum genieten van deze prachtige verzameling.  

Jan van Hulst verzamelt al meer dan 20 jaar kerstgroepen. Zijn eerste kerstgroep kocht hij voor zijn kinderen bij de Hema. In zijn collectie heeft hij kerststallen en -groepen uit alle werelddelen. Hij is geïnteresseerd in de verhalen achter zijn kerstgroepen. “De symboliek en de authenticiteit van de volkskunst spreken mij aan bij het verzamelen. Het is mooi om te zien dat ieder volk zijn eigen interpretatie van het kerstgebeuren heeft”. Jan van Hulst, tevens secretaris van de landelijke vereniging ‘Vrienden van de Kerstgroep’, is een graag geziene samensteller van kersttentoonstellingen in het land.

Historie kerstgroepen
Na 1550 is de kerstgroep aan een opmars begonnen in de wereld. De Jezuïeten en Franciscanen ondervonden bij het verspreiden van het christendom buiten Europa problemen met de taal en namen kleine kerststallen mee om de communicatie met de andere volken te bevorderen. Overal ter wereld zijn zo eigen interpretaties van de kerstgroep ontstaan.

Jan van Hulst: “Het is interessant om te zien hoe verschillende culturen en landen de geboorte van Jezus vanuit hun eigen belevingswereld laten zien. De os en de ezel zijn bijvoorbeeld vervangen door de karbouw en de olifant. In Peru vervangen lama’s de kamelen. Bij indianen is de stal een wigwam en in Alaska een iglo. Vanzelfsprekend is het geboren kind voor Afrikanen een Afrikaans kind en bij de Chinezen een Chineesje. Vooral bijfiguren zoals de herders, de koningen en de omstanders zijn geënt op de eigen volkscultuur.”

In de bij het museum behorende kloostertuin is tijdens deze expositie zelfs een levensgrote opblaasbare kerststal te bewonderen. Het is mogelijk om zelf, bijvoorbeeld met kinderen, bij deze kerststal foto’s te maken. Misschien leuk voor een kerstkaart. Voor deze tentoonstelling is ook een aantal personen, die oorspronkelijk niet uit Nederland afkomstig zijn, geïnterviewd over hoe Kerst in hun land werd gevierd. De filmpjes, alsmede de kerststal uit hun land zijn tijdens de expositie te bekijken. Voor de kinderen is er een wedstrijd die te maken heeft met een boom vol mini kerststallen. 

Museum Elburg is open op dinsdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur, feestdagen gesloten.
Voorlopig is het museum alleen te bezoeken als u hebt gereserveerd. Dat kan via https://www.museumelburg.nl/kaartverkoop  U kunt ook bij ons reserveren via mail (info@museumelburg.nl) en tijdens de openingsuren ook telefonisch (0525 681341).

Kerstgroep Japan