Opperrabbijn ontsteekt de chanoeka in de voormalige synagoge
Opperrabbijn ontsteekt de chanoeka in de voormalige synagoge Freddy Schinkel

Opperrabbijn Jacobs ontroerd bij Chanoekaviering

· leestijd 1 minuut Ingezonden Ingezonden

Opperrabbijn Binyomin Jacobs toonde zich ontroerd tijdens de eerste chanoekaviering sinds de Tweede Wereldoorlog in de voormalige Kamper synagoge. Dat zei hij zaterdag - na de sabbat - tijdens zijn toespraak op de derde dag van het Joodse lichtfeest.

De jaarlijkse chanoekaviering van Vrienden van Synagoge Kampen vindt altijd met bezoekers plaats buiten de synagoge aan de IJsselkade. Dit jaar is die – op advies van de gemeente – naar binnen verplaatst met alleen de sprekers. Daardoor werd dit – onbedoeld – de eerste chanoekaviering binnen in de synagoge sinds de Tweede Wereldoorlog.

Gedachten

Jacobs ontstak drie van de acht kaarsen op de derde dag van het Joodse feest. “Chanoeka is een feest van vreugde en licht, maar ik sta nu in de synagoge van Joden die in de oorlog zijn weggevoerd en vermoord. In gedachten zijn we bij hen”, zei de opperrabbijn in de voormalige synagoge, die nu fungeert als Stedelijk Museum.

“Het is nu een gebouw zonder ziel, hoewel het een mooie bestemming heeft gekregen. Tóch hebben we de menora in hun synagoge aangestoken. Hun zielen zijn een en al vreugde als ze zien dat de menora hier weer brandt. Dat ontroert mij.”

Coronacrisis

Jacobs verwees naar de vlammetjes van de menora, die de eeuwen hebben getrotseerd. “Zelfs in de hel van Auschwitz heeft hij gebrand. Waar klagen we dan over in deze coronacrisis? We moeten de duisternis verdrijven met het licht dat God ieder van ons heeft gegeven. Zelfs als we het gevoel hebben, dat niemand het ziet.”

Onvrijheid

Burgemeester Bort Koelewijn hield een korte toespraak en liet de sjammasj (dienaar) branden, waarmee Jacobs de overige kaarsen aanstak. Koelewijn: “Ik vind het een eer om dat te mogen doen. Het is een voorrecht dat de opperrabbijn van de Joodse gemeenschap in Nederland naar Kampen is gekomen om de menora aan te steken. Dat we hier in de voormalige synagoge staan – het gebedshuis van de Joodse gemeenschap – zegt alles over onvrijheid. De zwartste dag in de geschiedenis toen de Kamper Joden in 1943 werden weggevoerd. Tegelijk vieren we vandaag óók feest: het licht van God is altijd sterker dan de duisternis van de wereld.”

Nieuwtje

Koelewijn onthulde ook een nieuwtje: “zeer binnenkort onthullen de raadsleden artikel één van de grondwet – de antidiscriminatiewet - op de muur van de raadszaal als geschenk voor het gemeentebestuur. Het is een tekst van vrijheid waarnaar we vooral moeten handelen als we hem zien.”

Binnen

Vanwege de coronamaatregelen is de chanoekaviering van Vrienden van Synagoge Kampen dit jaar niet buiten, maar binnen in de synagoge gehouden. Jacobs werd vooraf hartelijk ontvangen in de Gouden Zaal van het Stedelijk Museum. De viering is rechtstreeks uitgezonden via RTV IJsselmond, zodat hij toch voor iedereen te volgen was.

Informatie: vriendensynagogekampen.nl.

Burgemeester Bort Koelewijn laat de sjammasj branden
Afbeelding
Ontvangst van opperrabbijn Jacobs in de Gouden Zaal van het Stedelijk Museum
Afbeelding
Passieconcert door CMV Euphonia Wilsum in de Hoeksteen IJsselmuiden (3 foto's) Algemeen instagram 11 uur geleden
Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 13 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen gisteren
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 28 mrt, 08:17
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57
Afbeelding
Koggejournaal: Nieuw Vaarseizoen Algemeen 27 mrt, 15:46
Andries Heidema
Provinciale Staten wil verder met Commissaris van de Koning Andries Heidema Algemeen 27 mrt, 15:41